REAL

Hogyan ronthatja el az állam az innovációfinanszírozást?

Berlinger, Edina (2019) Hogyan ronthatja el az állam az innovációfinanszírozást? Gazdaság és Pénzügy, 6 (3). pp. 214-232. ISSN 2415-8909 (In Press)

[img]
Preview
Text
214-232 Berlinger jav.pdf

Download (1MB) | Preview
[img]
Preview
Text
214-232Berlinger_jav.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Kettős erkölcsi kockázatot és pozitív externáliákat tartalmazó, fix beruházásos modellben vizsgáljuk, milyen hatása van az állami támogatásnak a vállalkozó és a kockázati tőkés viselkedésére. Azt kapjuk, hogy a beruházási támogatás és a sikerdíj javítja az ösztönzőket, oldja a hitelszűkét, így katalizálja a magánfinanszírozást, ami alátámasztja az állami és a hibrid kockázatitőke-rendszerek népszerűségét. Ezeknek azonban az a fő hátránya, hogy a vállalkozót a saját befektetésének a minimalizálására és a lehető legnagyobb állami támogatás lehívására ösztönzik. Könnyen lehet, hogy az állami forrásokat olyan vállalkozók kapják, akik mindenképpen megvalósították volna a projektjüket, így a támogatás csak az állami kiadásokat (és a magánhasznokat) növeli számottevő jóléti hatás nélkül, fontosabb területektől vonva el a finanszírozást. Bebizonyítjuk azt is, hogy az állami garanciavállalás egyértelműen torz ösztönzőket teremt, ezért alkalmazása modellünk alapján nem indokolható.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány > HB2 Microeconomics / mikroökonómia
Depositing User: Dr. Edina Berlinger
Date Deposited: 22 Sep 2019 17:58
Last Modified: 10 Oct 2019 14:16
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/100321

Actions (login required)

Edit Item Edit Item