REAL

A SZAKASZOS ÜZEMŰ SZÁRAZ ÉS NEDVES KEVERŐMALMI ŐRLÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA KVARC NAGYFINOMSÁGÚ ŐRLÉSE ESETÉN

Rácz, Ádám and Osztényi, Péter (2019) A SZAKASZOS ÜZEMŰ SZÁRAZ ÉS NEDVES KEVERŐMALMI ŐRLÉS ÖSSZEHASONLÍTÁSA KVARC NAGYFINOMSÁGÚ ŐRLÉSE ESETÉN. MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK, 88 (2). pp. 107-111. ISSN 2063-5508 (In Press)

[img]
Preview
Text
Cikk _Osztényi P_Rácz Á.pdf

Download (645kB) | Preview

Abstract

A nagy finomságú őrlemények előállításának gyakran alkalmazott berendezései a keverőmalmok, ahol az őrlést főként nedves közegben végzik. A felhasznált ipari víz mennyiségét csökkenteni lehet, ha nedves őrlés helyett száraz őrlést alkalmazunk, ugyanakkor a nagyfinomságú száraz őrlésnél olyan tapadási és hatékonysági problémák lépnek fel, ami miatt az eljárást további fejlesztése szükséges. A száraz őrlés fejlesztésének lehetséges módja, ha a már mélyen megkutatott és széles ipari körben alkalmazott nedves őrléssel hasonlítjuk össze, hogy a hasonlóságok és különbségek mélyebb megértése szolgálja az előrelépést. Jelen tanulmányban szakaszos üzemű keverőmalomban azonos beállítások mellett száraz és nedves őrlési kísérleteket végeztünk kvarcliszten. A medián szemcseméret változását vizsgáltuk a fajlagos őrlési munka függvényében, valamint adott fajlagos őrlési munkáknál leolvasott medián szemcseméret változását az igénybevételi energia függvényében. Az eredmények rámutattak, hogy száraz őrlésnél, nagyobb kerületi sebességek mellett, azonos feltételek esetén finomabb medián szemcseméretet lehet elérni.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TN Mining engineering. Metallurgy / bányászat, kohászat, fémipar
Depositing User: Dr. Ádám Rácz
Date Deposited: 26 Sep 2019 04:20
Last Modified: 26 Sep 2019 04:20
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/101497

Actions (login required)

Edit Item Edit Item