REAL

Pozitív technológia – Hogyan segíthetik az új technológiák a teljes emberi működést? = Positive Technology. How New Technologies Could Help Human Flourishing?

Szondy, Máté (2019) Pozitív technológia – Hogyan segíthetik az új technológiák a teljes emberi működést? = Positive Technology. How New Technologies Could Help Human Flourishing? Magyar Pszichológiai Szemle, 74 (3). pp. 407-422. ISSN 0025-0279 (print); 1588-2799 (online)

[img]
Preview
Text
0016.2019.74.3.9.pdf

Download (74kB) | Preview

Abstract

Az új digitális technológiák (mint például a virtuális realitás) megjelenésével és elterjedésével egyre fontosabb, hogy mennyire tudjuk kihasználni úgy az általuk adott lehetőségeket, hogy közben elkerüljük a veszélyeiket (például addikció és technostressz). Tanulmányomban bemutatom, hogy az új technológiák hogyan segíthetik a diagnózis, a rehabilitáció és a pszichoterápia folyamatát. A diagnózis területén csökkenthetik a szubjektív torzítás esélyét, mivel segíthetnek élményszerűen és in vivo megjeleníteni a tüneteket. A terápiáiban immerzív jellegük és rugalmas használatuk, elérhetőségük miatt lehetnek vonzóak. Ezután körbejárom, hogy különféle pozitív érzelmeket és állapotokat (például mindfulness, empátia vagy önegyüttérzés) hogyan segíthetnek az új eszközök. A jövőben további kutatásoknak kell tisztáznia, hogy mi a kapcsolat a digitális jóllét, a pszichológiai jóllét és a szubjektív jóllét között. With the birth and the more and more widespread usage of new technologies (like Virtual Reality) it is crucial to use them in a mindful way – that is avoiding the potential dangers of the usage (e.g. addiction and technostess). In the article first I review the ways in which new technologies can help the process of the diagnosis and the therapy. After this I focus on the possible ways in which can help positive emotions and states (e.g. mindfulness, empathy and self-compassion). Further research is needed to understand the con-nection between the digital, psychological and subjective well-being.

Item Type: Article
Additional Information: MTA KFB támogatási szerződés alapján archiválva
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BF Psychology / lélektan
Depositing User: Violetta Baliga
Date Deposited: 11 Mar 2020 13:37
Last Modified: 30 Sep 2021 23:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/107078

Actions (login required)

Edit Item Edit Item