REAL

0–3 éves korú csecsemők és kisdedek táplálkozási szokásainak felmérése, különös tekintettel a makro- és mikronutriens-bevitelre = Nutrition assessment of 0–3-year-old infants and toddlers with particular focus on macro- and micronutrient intake

Erdélyi-Sipos, Alíz and Badacsonyiné Kassai, Krisztina and Kubányi, Jolán and Szűcs, Zsuzsanna and Biró, Lajos and Raposa, L. Bence (2019) 0–3 éves korú csecsemők és kisdedek táplálkozási szokásainak felmérése, különös tekintettel a makro- és mikronutriens-bevitelre = Nutrition assessment of 0–3-year-old infants and toddlers with particular focus on macro- and micronutrient intake. Orvosi Hetilap, 160 (50). pp. 1990-1998. ISSN 0030-6002

[img]
Preview
Text
650.2019.31585.pdf

Download (260kB) | Preview

Abstract

Absztrakt: Bevezetés: Az elmúlt időszakban megjelent kutatási eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy a felnőttkori krónikus betegségek kialakulását jelentősen befolyásolja a méhen belüli tápanyag-ellátottság és a kisdedkorban folytatott táplálás és táplálkozás. Célkitűzés: A vizsgálat célja a hazai 0–3 éves csecsemők, kisdedek táplálkozási szokásainak felmérése, illetve a csecsemő- és kisdedkorú gyermekek táplálkozását a leginkább jellemző problémák feltárása, a táplálási/táplálkozási ajánlások módosításához, korszerűsítéséhez szükséges adatok megismerése, szolgáltatása volt. Módszer: A vizsgálat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai koordinálásával, iparági kutatás keretében valósult meg 2015. június és augusztus között, Budapest, Debrecen, Győr, Szeged és Pécs városainak 0–3 éves populációja körében. A felmérés antropometriai mérésekkel és validált háromnapos táplálkozási naplóval történt. Eredmények: A 4–12 hónapos (n = 220) csecsemők 18,6%-a 10 percentilis alatti értékkel rendelkezett, 10% 85–97 percentilis közé esett, míg 3% meghaladta a 97 percentilist. A 12–24 hónapos (n = 227) gyermekek 15%-a 10 percentilis alatti testtömegindexszel (BMI) rendelkezett (sovány), 14% BMI-je 85–97 percentilis közé esett (túlsúlyos), és 2,6% a 97 percentilist meghaladó BMI-vel rendelkezett (elhízott). A 25–36 hónapos gyermekek (n = 184) 70%-ának normál-BMI-je volt, 4%-uk túlsúlyos, 2%-uk elhízott, 24%-uk sovány volt. Míg a hazai referenciaérték alapján a felmérésben részt vevő 4–12 hónapos gyerekek 10,9%-a, az 1–2 évesek 20%-a, a 2–3 évesek 47%-a a magas fehérjebeviteli tartományba esett, addig a 2013-ban kiadott EFSA- (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) ajánlás referenciaértékeihez viszonyítva viszont a vizsgált gyerekek 100%-a a magas fehérjebeviteli csoportba tartozik minden korcsoportban. Következtetés: Bár a makro- és mikronutrienseknek a WHO/FAO/UNU által 2007-ben megadott beviteli értékein alapuló, 2013-as EFSA-ajánlás meghatározza az ajánlott beviteli mennyiségeket, a mintában felmért eredmények annak teljes körű megbízhatóságát nem támasztották alá. Orv Hetil. 2019; 160(50): 1990–1998. | Abstract: Introduction: Recent research findings support the assumption that the development of chronic diseases in adults is greatly influenced by the supply of nutrients in the uterus and the nutrition, nourishment of the early, toddler ages. Aim: The aim of the present study was to evaluate the nutritional habits of infants and toddlers aged 0–3 in Hungary, and to identify the most typical problems of their nutrition, to get to know and provide the necessary data for the modification and modernization of feeding/nutrition recommendations for infants and young children in Hungary. Method: The study was carried out with the professional coordination of the Hungarian Dietetic Association (MDOSZ) in the framework of industry research between June and August 2015, in the 0–3-year-old population, in the cities Budapest, Debrecen, Győr, Szeged and Pécs. The survey was conducted with anthropometric measurements and validated by three-day dietary log templates. Results: 18.6% of infants aged 4 to 12 months (n = 220) had values below 10th percentile, 10% were between 85–97th percentiles and 3% were above 97th percentile. 15% of children aged 12–24 months (n = 227) had a body mass index (BMI) below 10th percentile (underweight), 14% were between 85–97th percentile (overweight) and 2.6% had BMI over the 97th percentile (obese). 70% of 25–36-month-old children (n = 184) had normal BMI, 4% were overweight, 2% obese, 24% underweight. Based on the Hungarian reference value, 10.9% of the 4–12-month-old children, 20% of the 1–2-year-olds, 47% of the 2–3-year-olds were in high protein intake group. However, compared to the 2013’s reference values of the EFSA (European Food Safety Authority) recommendation, 100% of the children belong to the high protein intake group in all age groups. Conclusion: Although the EFSA recommendation – based on the WHO/FAO/UNU macro- and micronutrient intake values in 2007 – defines the recommended intake quantities, the results in the sample did not support its overall reliability. Orv Hetil. 2019; 160(50): 1990–1998.

Item Type: Article
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Ágnes Sallai
Date Deposited: 23 Mar 2020 09:18
Last Modified: 23 Mar 2020 09:18
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/107415

Actions (login required)

Edit Item Edit Item