REAL

A Triticum durum toxintartalmának csökkentése a malomipari folyamatban

Nagy, Eleonóra and Sembery, Péter (2015) A Triticum durum toxintartalmának csökkentése a malomipari folyamatban. GRADUS, 2 (1). pp. 185-190. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2015_1_AGR_002_Kecskesne.pdf

Download (613kB) | Preview

Abstract

A termesztési tapasztalatok szerint a Triticum durum búzafajták a fuzárium fertőzésre érzékenyebbek, mint a Triticum aestivum fajtái. A szakirodalom a DON-toxin tartalom biztonságos szint alatt tartására szinte kizárólag a megelőzést tekinti megoldásnak. A feldolgozás folyamatában már nagyon nehéz, sok esetben lehetetlen korrigálni azokat az élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőket, amelyek a termesztés során kerültek a termékbe. A kísérletem célja annak a vizsgálata, hogy a megfelelő gyártási gyakorlattal és műszaki feltételekkel rendelkező malmi technológia alkalmazásával, igazolhatóan csökkenthető-e a durum búza DON-toxin tartalma, minimalizálva annak élelmiszerbiztonsági kockázatát. A mérési eredmények szerint a Sortex Z színválogató hatására a búza toxintartalma csökkenthető.

Item Type: Article
Additional Information: Első szerző: Kecskésné Nagy Eleonóra
Uncontrolled Keywords: mikotoxin, alapvető élelmiszer, élelmiszerbiztonság, gabona, szín szerinti válogatás, durum búza
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD1 Industries / ipar > HD13 Processing industry / feldolgozóipar
S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 30 Jun 2020 07:11
Last Modified: 30 Jun 2020 07:11
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/110721

Actions (login required)

Edit Item Edit Item