Baglyas, Ferenc and Pölös, Endre and Pernesz, György (2014) Az Aletta és Bianca szőlőfajták összehasonlító vizsgálata = The comparison of Aletta and Bianca grape varieties. GRADUS, 1 (2). pp. 14-19. ISSN 2064-8014
|
Text
2014_2_AGR_003_BAGLYAS.pdf Download (117kB) | Preview |
Abstract
Összefoglalás: Az utóbbi évtizedekben felértékelődött az organikus növénytermesztési szemlélet. A Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Egri Állomásán több olyan bor- és csemegeszőlő fajtát állítottak elő, melyek labruscaíz mentesek, jó lombrezisztenciával rendelkeznek. Az Aletta szőlőfajtát a Muscat Ottonel és Seyve-Villard 12375 fajták keresztezésével állították elő. A fajta minősítési folyamatában a Bianca fajtával hasonlították össze. Az Aletta termés mennyisége csaknem kétszerese a Biancánál, mely a nagyobb rügytermékenységnek és nagyobb fürttömegnek köszönhető. Mustfoka alul marad a Bianca fajtának, viszont bora illatosabb és harmonikusabb. Tökéje erőteljes növekedésű, lombszerkezete kedvező a gyengén fejlődő hónaljhajtások miatt. Mivel alsó rügyei is termékenyek, rövid csapos metszés szükséges. Nagyobb terhelés mellett a termésátlaga eléri a 15-20 tonnát hektáronként. Az alacsony szőlő felvásárlási árak miatt a termelők törekednek a minél nagyobb termés elérésére. Szőlőjéből asztali bor készül, ezért a minőség romlása kevésbé fontos. Az Aletta fajta termesztése biztonságos jó fagy, peronoszpóra- és rothadástűrő képessége miatt. Jól illeszkedik az alacsony önköltség-stratégiájú alföldi szőlőtermesztés stratégiába.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | szőlőfajta, fajtaminősítés, szőlőnemesítés, rezisztencia, minőség |
Subjects: | S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés |
Depositing User: | Zoltán Subecz |
Date Deposited: | 30 Jun 2020 12:58 |
Last Modified: | 30 Jun 2020 12:58 |
URI: | http://real.mtak.hu/id/eprint/110808 |
Actions (login required)
Edit Item |