REAL

Egy malomipari feldolgozási folyamat műszaki feltételeinek a vizsgálata élelmiszerbiztonsági szempontból = Investigation of the technical conditions in milling process conserning food safety

Kecskésné Nagy, Eleonóra and Sembery, Péter (2014) Egy malomipari feldolgozási folyamat műszaki feltételeinek a vizsgálata élelmiszerbiztonsági szempontból = Investigation of the technical conditions in milling process conserning food safety. GRADUS, 1 (2). pp. 44-50. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2014_2_AGR_008_KECSKESNE.pdf

Download (207kB) | Preview

Abstract

A fuzárium DON-toxinja a gabonafélékben és a feldolgozott gabonatermékekben egyaránt jelen lehet. A szakirodalom szerint a búzában ez a toxin fordul elő leggyakrabban. Magyarországon az elmúlt években többször is gondot okozott a mikotoxin a termesztésben és a feldolgozásban egyaránt. A termesztésben jelentős terméskiesést eredményez, a további felhasználás során pedig komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A kísérlet során durum búza toxintartalmának változását vizsgáltuk technológiai körülmények között. Arra kerestük a választ, hogy megfelelő műszaki feltételek alkalmazása mellet csökkenthető-e a búza DON-toxin tartalma a feldolgozás során.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: DON-toxin, élelmiszerbiztonság, élelmiszerlánc, Fusarium, gabonafélék4
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TJ Mechanical engineering and machinery / gépészmérnöki tudományok
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 30 Jun 2020 13:12
Last Modified: 30 Jun 2020 13:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/110813

Actions (login required)

Edit Item Edit Item