REAL

Az Aletta és az Ottonel muskotály szőlőfajták termesztésének gazdaságossága egy alföldi szőlőtermesztő gazdaságban

Baglyas, Ferenc (2014) Az Aletta és az Ottonel muskotály szőlőfajták termesztésének gazdaságossága egy alföldi szőlőtermesztő gazdaságban. GRADUS, 1 (2). pp. 257-261. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2014_2_ECO_015_BAGLYAS.pdf

Download (243kB) | Preview

Abstract

A kedvezőtlen ökológiai viszonyokat leginkább a megfelelő szőlőfajta kiválasztásával tudjuk ellensúlyozni. A takarásos fejművelés kézimunka-igényessége miatt kiszorulóban van, helyét a magas művelésű ültetvények veszik át. A téli fagy miatt csak fagy- , és téltűrő fajták jöhetnek számításba. A Kunsági borvidéken a megtermelt borok 90%-a asztali minőségű. Az ilyen olcsó borok előállításához alacsony önköltséggel termeszthető fajta szükséges. A termesztésben régóta ismert Ottonel muskotályhoz egy 2009-ben minősített rezisztens szőlőfajtát, az Alettát hasonlítottam össze. Kiszámoltam az egyes termesztéstechnológiai műveletek költségét, a terméseredményből az önköltséget, majd a felvásárlási alapján a nyereséget. A számításokból kiderült, hogy bár az Ottonel muskotály szőlőfajta termeszthető az Alföldön, egy-egy nagyobb téli lehűlés komoly terméskiesést eredményez. Az Aletta fagytűrő képessége jobb, többet terem, kisebb költséggel termeszthető. A felvásárlási ára megegyezik az Ottonel muskotállyal, tehát érdemesebb inkább ezt a fajtát termeszteni. Ezt az állítást a fajta terjedése is alátámasztja. Termőterülete 2013-ra meghaladta az 13000 hektárt.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: termőhely, szőlő önköltség, fagytűrő képesség, jövedelmezőség
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 30 Jun 2020 13:56
Last Modified: 30 Jun 2020 13:56
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/110849

Actions (login required)

Edit Item Edit Item