REAL

Szilvafajták savtartalmának alakulása 2012-2013-ban

Czinege, Anikó and Pető, Judit (2014) Szilvafajták savtartalmának alakulása 2012-2013-ban. GRADUS, 1 (1). pp. 257-261. ISSN 2064-8014

[img]
Preview
Text
2014_1_AGR_009_Czinege.pdf

Download (56kB) | Preview

Abstract

18 szilva alany-nemes kombinációt vizsgálunk Kecskeméten a Kertészeti Főiskolai Kar bemutató kertjében. Kétféle öntözéssel állítottuk be a kísérletet, (1x-es és 2x-es, az 1x-es öntözésnél 2 liter vizet kapnak a fák óránként). Egy-egy oltvány kombináció az öntözés függvényében 6 ismétlésben szerepel. Szüret idején vizsgáltuk a gyümölcs minőségét is, így a savtartalom mérésére is sor került. A savtartalom alakulását elsősorban a fajta határozza meg, de az alanyok és az öntözés is befolyásolhatja. A legmagasabb savtartalommal a "Topfive" kombinációk jellemezhetőek, ezek meghaladták az 1200 mg / 100 g savtartalmat is. Közepesnek mondható a "Cadanska lepotica", "Jojo", és "Topper" kombinációk a 700-1150 mg/ 100 g savtartalommal, és alacsony savtartalom jellemzi a "Katinka" és a "Toptaste" kombinációkat (450-800 mg/ 100g).

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: szilva fajták, alanyok, gyümölcs szabad savtartalom
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Zoltán Subecz
Date Deposited: 08 Jul 2020 14:13
Last Modified: 08 Jul 2020 14:13
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/111227

Actions (login required)

Edit Item Edit Item