REAL

Az új típusú koronavírus-fertőzés gasztroenterológiai vonatkozásai = Gastroenterological Issues of the New Coronavirus Infection

Buzás, György Miklós (2020) Az új típusú koronavírus-fertőzés gasztroenterológiai vonatkozásai = Gastroenterological Issues of the New Coronavirus Infection. GASZTROENTEROLÓGIAI ÉS HEPATOLÓGIAI SZEMLE = CENTRAL EUROPEAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY AND HEPATOLOGY, 6 (2). pp. 85-89. ISSN 2415-9107

[img]
Preview
Text
Gastro_2020_02_Buzas.pdf

Download (762kB) | Preview

Abstract

Az új típusú koronavírus okozta járványban a tüdő érintettsége mellett gyakoriak az emésztőszervi tünetek. A fertőzés kezdetén a szaglás és ízérzés zavara gyakori és megelőzheti a légzőszervi panaszokat. A hasmenés gyakorisága változó, keletkezésében nemcsak a fertőzés, de a gyógyszerhatások is közrejátszhatnak. A hányinger, hányás, gyakorisága és súlyossága változó. A tápcsatornai vérzések ritkák. Májenzim-emelkedések gyakoriak, hátterükben a fertőzés, a gyulladásos állapot és gyógyszeres sérülések állhatnak. A panaszok hátterében az angiotenzin-konvertáló enzim-2 áll, amelyhez a vírus tüskéi szerinproteázok segítségével kötődnek és behatolnak az epithelsejtekbe. Az endoszkópos vizsgálatok végzése szigorúan szabályozott, előtérbe helyezve a betegek és a vizsgáló személyzet biztonságát. A májbetegek kivizsgálása, gondozása és kezelése – beleértve a májátültetést is – szintén az infektológiai szemlélet jegyében történik. Több tucat gyógyszer áll kivizsgálás alatt: ezek hatásossága még nem ismert, de emésztőszervi mellékhatásaik igen. Célzott, innovatív szer nincs. A probiotikumok preventív és protektív hatása feltételezhető, de rutinszerű adásuk nem indokolt.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: ACE2-receptor, COVID-19, emésztőszervi tünetek, polimeráz-láncreakció, SARS-CoV2
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat
Depositing User: Tünde Czibula
Date Deposited: 26 Aug 2020 11:43
Last Modified: 26 Aug 2020 11:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/112525

Actions (login required)

Edit Item Edit Item