REAL

Területiség és társadalmi integráció

Csizmady, Adrienne and Csurgó, Bernadett and Kovách, Imre and Megyesi, Boldizsár (2017) Területiség és társadalmi integráció. In: Az egyenlőtlenségek, az együttműködés, az újraelosztás és a hatalom szerkezete a magyar társadalomban. Belvedere Meridionale, MTA TK Szociológiai Intézet, Budapest-Szeged.

[img]
Preview
Text
18811-184-214.pdf

Download (262kB) | Preview

Abstract

A tanulmányban bemutatjuk az integrációs csoportok térbeli elrendeződését, a társadalomba kevésbé integrált csoportok térbeli elkülönülését jobbára a kedvezőtlenebb adottságú vidéki, falusi jellegű területeken. Az integráció, dezintegráció, de a térbeli-társadalmi szerkezet konstruálódásának is lényeges mutatója az integrációs csoportokat alkotó nyolc változó megoszlása a különböző tértípusokban. A változók egy része ismételten bizonyította Budapest, a nagyvárosok és az ország többi része között mutatkozó különbséget: két dimenzió (az összevont részvételi index változó, illetve a normakövetés) kivételével hat csoportképző változó jelezte ezt, újabb információkkal igazolva a szakirodalom megannyi érvét a területiség és a társadalomszerveződés közötti szoros összefüggésről.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HM Sociology / társadalomkutatás > HM2 Social structure / társadalmi szerkezet
Depositing User: Bernadett Csurgó
Date Deposited: 11 Sep 2020 12:54
Last Modified: 11 Sep 2020 12:54
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/113015

Actions (login required)

Edit Item Edit Item