REAL

A tudat mint emergens jelenség fenomenológiája. Egy husserliánus megközelítés

Marosán, Bence Péter (2019) A tudat mint emergens jelenség fenomenológiája. Egy husserliánus megközelítés. In: XI. BUDAPESTI EMERGENCIA WORKSHOP, 2020. december 20., Budapesti Műszaki Egyetem. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
A tudat mint emergens jelenség fenomenológiája-BME-Marosán.pdf

Download (540kB) | Preview

Abstract

Bármennyire is szeretnék az eliminativisták a tudat jelenségét, mint tudományosan értelmezhetetlen látszatproblémát, félresöpörni, és „metafizikai hordalékként”, „felesleges akadályként” végérvényesen félrerakni a tudományos kutatás útjából, mégis makacs, nehezen kiküszöbölhető fenomenológiai jelenségként szembesülünk az élményszerű tapasztalat eleven, és bizonyos helyzetekben (pl. élénk fájdalom) bizony minden figyelmet mondhatni „erőszakosan” magának követelő adottságával. Ez az adottság adekvát és kellőképp elmélyült filozófiai és tudományos magyarázatot kíván; kiküszöbölése hasonlóképp nagyon alapos indokot igényelne, mellyel – ismereteim szerint – az eliminativista kísérletek mindeddig nem szolgáltak. A jelen előadásban egy olyan vállalkozás néhány elemét szeretném bemutatni, mely a szubjektivitás, az élményszerű tapasztalat magyarázatára a fenomenológia, mindenekelőtt a husserli fenomenológia alapjain tenne kísérletet; azonban a tudat eredetére és természetére vonatkozó legfrissebb tudományos eredmények és elméletek bevonásával. A tudatot ez a projekt emergens jelenségként szeretné bemutatni; azaz a világ egy olyan jelenségeként vagy fejleményeként, mely lényegi szükségszerűséggel jelenik meg a komplexitás egy adott fokán; mely mintegy metafizikai szükségszerűséggel tartozik hozzá ehhez a bizonyos komplexitási fokhoz – és az azt követő szintekhez. A husserli fenomenológia révén – egy bizonyos lehetséges – választ remélem a kortárs elmefilozófia egyik legnagyobb problémájára; és előadásomban főként erre a mozzanatra szeretnék majd összpontosítani. Ez az első és harmadik személyű perspektíva összekapcsolhatóságának kérdése. A probléma röviden az, hogy első személyű perspektívából vannak élményszerű tapasztalataim; de honnan tudhatom biztosan, hogy a másik személynek, egy hozzám hasonlóan viselkedő és funkcionáló emberi testnek, szintén vannak élményei? Ezt a kérdést a transzcendencia konstitúciójának husserli elmélete révén szeretnénk megválaszolni; illetve szubjektív és objektív test (Leib és Körper) összekapcsolásának, egységes fogalmi keretbe illesztésének husserli koncepciója révén.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > B1 Philosophy (General) / filozófia általában
Depositing User: Dr. Bence Péter Marosán
Date Deposited: 14 Sep 2020 06:52
Last Modified: 14 Sep 2020 06:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/113111

Actions (login required)

Edit Item Edit Item