REAL

A szentek neve mint politikai-ideológiai eszköz

Slíz, Mariann (2020) A szentek neve mint politikai-ideológiai eszköz. In: XXVII. MANYE Kongresszus. Nyelv, kultúra, identitás. Alkalmazott nyelvészeti kutatások a 21. századi információs térben. Alkalmazott névtan műhely, 2019. április 15., Budapest.

[img] Text
Slíz_Szentnevek_Politika_MANYE2020.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (636kB)

Abstract

A szentkultuszokat, ezekkel együtt pedig a szentek neveit számos politikai és ideológiai cél szolgálatába állították már az idők során. Ilyen például egy trón megszerzése, trónutódláshoz való jog igazolása, valamely más konkrét kül- vagy belpolitikai, társadalmi vagy gazdasági cél hangsúlyozása vagy alátámasztása, politikai program hirdetése stb. A tanulmány a magyar történelemből vett példákra alapozva, névtudományi szempontból dolgozza ki azoknak a módszereknek a tipológiáját, amelyek révén a szentek nevei politikai célok szolgálatába állíthatók (dinasztikus névadás; helynévadás; szervezetek, intézmények, tárgyak stb. elnevezése; névváltoztatás; a név sajátos etimológiai magyarázata legendákban; a névazonosság kihasználása).

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P321.8-P323.5 Etimology, Onomastics / etimológia, onomasztika (névtan)
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr. Mariann Slíz
Date Deposited: 15 Sep 2020 08:32
Last Modified: 15 Sep 2020 08:32
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/113245

Actions (login required)

Edit Item Edit Item