REAL

Változó üzleti modell, növekvő bizonytalanság, szigorúbb szabályozás – a külföldi közvetlen tőkebefektetések alakulását meghatározó üzleti és gazdaság(politika)i tényezők

Elekes, Andrea (2020) Változó üzleti modell, növekvő bizonytalanság, szigorúbb szabályozás – a külföldi közvetlen tőkebefektetések alakulását meghatározó üzleti és gazdaság(politika)i tényezők. Other. UNSPECIFIED. (Submitted)

[img] Text
Elekes_Válság_Beruházások_20200824.pdf - Submitted Version
Restricted to Repository staff only until 31 December 2030.

Download (469kB)

Abstract

A COVID-19 válság több csatornán keresztül hatott a világgazdaságra: csökkenő kereslet, csökkenő/akadozó inputellátás, hitelfeltételek szigorodása, likviditási válság, növekvő bizonytalanság stb. Válságok idején a beruházási kedv törvényszerűen csökken. A külföldi közvetlen befektetések (FDI) globális környezetét azonban már a COVID-19 előtti időszakban is gyorsan romló befektetői bizalom jellemezte. A befektetői bizalom csökkenése akkor a kereskedelmi és befektetési politikák bizonytalanságaival, a lassú globális gazdasági növekedéssel, a csökkenő nyersanyagárakkal és a protekcionizmus növekvő szintjével függött össze. Ebben a helyzetben érkezett meg a COVID-19, ami minden eddiginél magasabb szintre emeltre a befektetői kockázatot. Sok elemző hajlik arra, hogy az FDI alakulását a likviditással, a kamatok szintjével magyarázza. E megközelítésnek ellentmond az a tény, hogy a legutóbbi pénzügyi-gazdasági válság során alkalmazott mennyiségi lazítás(ok), likviditásjavító intézkedések eredményeként tartósan alacsony kamatok ellenére is a történelmi átlagos szintje alatt van a beruházási ráta (ld. 1. ábra). E cikk célja ezért az, hogy egy kicsit a jelenlegi folyamatok mögé nézve, az FDI hosszabb távú alakulását vizsgálja meg. Arra a kérdésre keresem tehát a választ, hogy melyek azok a tényezők, amelyek meghatározták és a jövőben várhatóan meghatározzák majd az FDI alakulását. A cikk három (egymással szorosan összefüggő, az áttekinthetőséget mégis segítő) csoportra bontva vizsgálja a befolyásoló tényezőket: gazdasági tényezők, üzleti tényezők és (gazdaság)politikai tényezők.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy
Depositing User: Dr. Andrea Elekes
Date Deposited: 21 Sep 2020 07:30
Last Modified: 20 Dec 2023 13:28
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/113749

Actions (login required)

Edit Item Edit Item