REAL

A névformánssal való névalkotás (kognitív nyelvészeti keretben)

Reszegi, Katalin (2019) A névformánssal való névalkotás (kognitív nyelvészeti keretben). MAGYAR NYELVJÁRÁSOK, 57. ISSN 0541-9298

[img]
Preview
Text
A névformánssal való névalkotás (kognitív nyelvészeti keretben).pdf

Download (310kB) | Preview

Abstract

Írásomban a névformánssal való névalkotást tárgyalom a kognitív nyelvészet közelítésmódját alkalmazva. A névképzés és a lexikális helynévformánssal való névalkotás (szintagmatikus névalkotás) nem választható szét egyértelműen. A kognitív nyelvészet hálózatmodelljében két prototipikusan szerveződő, s bizonyos mértékig átfedő alhálózatként képzelhetjük el a kétféle névadási módot, mely a konkrét nevekből kiváló névszerkezeti sémákat képezi le. A teljes hálózat szerveződését emellett számos további, a nevek, illetve az onomasztikon és a közszói lexikon között a mentális rend¬szerünk által felismert összefüggés szervezi, s ezek szintén hatással vannak a név¬formánsokról való tudást reprezentáló hálózatra is.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet > P321.8-P323.5 Etimology, Onomastics / etimológia, onomasztika (névtan)
Depositing User: Katalin Reszegi
Date Deposited: 24 Sep 2020 11:18
Last Modified: 24 Sep 2020 11:20
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/114407

Actions (login required)

Edit Item Edit Item