REAL

Közjogi provizórium, jogfolytonosság, új közjogi irány Az 1919/1920-1944 közötti magyarországi alkotmányjog-tudomány vázlata

Schweitzer, Gábor (2014) Közjogi provizórium, jogfolytonosság, új közjogi irány Az 1919/1920-1944 közötti magyarországi alkotmányjog-tudomány vázlata. Közjogi Szemle (1). pp. 8-17.

[img]
Preview
Text
schweitzer_alkotmanyjog_tudomany.pdf

Download (476kB) | Preview

Abstract

Az 1919/1920 és 1944 közötti évtizedekben érvényesülő közjogi provizórium mérlegét Molnár Kálmán, a pécsi tudományegyetem professzora vonta meg egyik 1945-ben tartott előadásában. A provizórikus jogrend szembetűnő fogyatékosságának tartotta, hogy az idők múlásával a magyar alkotmányos hagyományok figyelembe vétele helyett a látszatalkotmányosság „Potyemkin-falva” épült fel, egyúttal a „nemzeti önrendelkezés szelleme” helyett a kivételes hatalom szelleme érvényesült, továbbá előtérbe került a magyar alkotmányos hagyományokkal ellentétes nemzetiszocializmus Gömbös Gyula és Szálasi Ferenc nevével fémjelzett kaszárnyaszelleme. Vajon mennyiben érzékelték az alkotmányjog-tudomány képviselői a közjogi provizórium időszakában a Molnár Kálmán által diagnosztizált kisiklást? Milyen volt egyáltalán a közjogi provizórium arculata? Melyek voltak a korszak fontosabb alkotmányjogi vitakérdései? Mindezekre a felvetésekre akkor kaphatunk választ, ha - a személyi körön és az intézményi kereteken kívül - áttekintjük, hogy milyen fontosabb területeket gondoztak a két világháború közötti korszakban a hazai alkotmányjog-tudomány képviselői, továbbá miként vélekedtek a magyar alkotmány és alkotmányjog változásairól, illetve a hazai alkotmányjogot ért kihívásokról.

Item Type: Article
Subjects: K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: Veronika Tamás
Date Deposited: 21 Jan 2015 11:10
Last Modified: 01 Jan 2019 00:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11507

Actions (login required)

Edit Item Edit Item