REAL

Gabonafélék és olajosmagvak szárításának műszaki, technológiai és minőségi összefüggései = Technical, technological and quality connections of drying cereals and oleaginous seeds

Fenyvesi, László and Bellus, Zoltán and Herdovics, Mihály (2011) Gabonafélék és olajosmagvak szárításának műszaki, technológiai és minőségi összefüggései = Technical, technological and quality connections of drying cereals and oleaginous seeds. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
Text
60319_ZJ1.pdf

Download (335kB) | Preview

Abstract

Az elért eredmények rövid ismertetése: 2006 és 2007-ben elvégeztük, a repce, a szőlő- és mustármag szárítástechnikai vizsgálatát és kísérlet sorozatot indítottunk t = 55; 70 és 75 oC-os közeghőmérséklet, valamint v = 0,23 m/s állandó légsebesség mellett a szemes kukorica szárítási alapjellemzőinek megállapítására. Vizsgáltuk továbbá a desszikálás hatását a napraforgó szárítási időtartamára. 2008-ban megkezdtük és befejeztük a szójabab és tovább folytattuk, a napraforgó, valamint szemes kukorica laboratóriumi szárítástechnikai vizsgálatát, különböző közeghőmérsékletek és eltérő légsebességek mellett. A szójánál 17 % kezdeti nedvességtartalomról 9 %-ra történt a szárítás t = 60 oC közeghőmérséklet és v = 0,23 ill. v = 0,43 m/s légsebességek mellett. A napraforgó vizsgálatát 13,5 % és 7,5 % közötti nedvességtartományban folytattuk le t = 60 oC-os közeghőmérséklet és v = 0,23 és 0,43 m/s légsebességek mellett. A szemes kukorica esetében további három t= 80; 110; 130 oC-os hőmérséklet és v = 0,13; 0,23 és 0,41 m/s légsebesség értékek mellett folytattuk le a méréseket A mérési eredményeket diagramba foglaltuk, amelyek az üzemi szárítási gyakorlatban is jól hasznosíthatók. | Short summary of the achieved results: In 2006 and 2007 we made researches about the drying technique of the rape, the grape seed and the grain of mustard seed. We also started a research series to determine the drying basic characteristic of the grain maize. In these researches we used different medium temperature values ( t = 55; 70; 75oC) and we adjusted a constant airspeed value (V=0,23 m/s). We investigated the effect of the desiccation to the sunflower’s drying period too. In 2008 we started and finished the drying technique examination of the soy bean. On the other hand we continued the drying technique examination of the sunflower and of the grain maize on different medium temperature values besides different airspeed values. In case of soy the original content of moisture was 17%. We could reach a 9% content of moisture after we dried the material on t = 60oC medium temperature value and we also adjusted V = 0,23; V= 0,43 m/s airspeed values. We could reduce the sunflower’s content of moisture from 13,5 % to 7,5% when we used t =60oC medium temperature besides V = 0,23; V= 0,43 m/s airspeed values. In case of grain maize we used three further temperature values ( t = 80; 110; 130 oC) and three another airspeed values. ( V = 0,13; 0,23 ; 0,41 m/s) After the measurements we made diagrams which are also can be useful in the drying practice of industrial using.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárműszaki tudományok
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 05:53
Last Modified: 18 Aug 2014 05:25
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11664

Actions (login required)

Edit Item Edit Item