REAL

Önfeltárás, „bűn”, fikció, védőirat : II. Rákóczi Ferenc Egy bűnös vallomása című művéről

Tüskés, Gábor (2020) Önfeltárás, „bűn”, fikció, védőirat : II. Rákóczi Ferenc Egy bűnös vallomása című művéről. In: Cum Deo pro Patria et Libertate! : Tanári emlékkonferencia II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója tiszteletére. Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Komárom, pp. 78-90.

[img]
Preview
Text
SZMPSZ_Rakoczi Konferencia_VIEW_7_végleges.pdf

Download (194kB) | Preview

Abstract

A Confessio az európai önéletrajzi irodalom különleges alkotása. Eltérő értékrendek, kultúrák, mentalitások, politikai rendszerek és hatalmi elképzelések metszéspontján, Franciaországban és Törökországban 1716 és 1720 között keletkezett. Értelmezése megoldatlan kérdések egész sorát veti fel. Többszöri próbálkozás ellenére máig hiányzik a latin szöveg kritikai kiadása, ami alapul szolgálhatna egy új, megbízható magyar fordításhoz. A ma forgalomban lévő fordítás az erősen problematikus 1876-os szövegkiadás és a nehezen olvasható eredeti kéziratról készült mikrofilm elektrosztatikus nagyítása alapján jött létre az 1970-es évek második felében. Ez a fordítás negyven éve látott napvilágot, s mindössze kétszer jelent meg azóta jegyzetekkel és utószóval együtt önálló könyvként. Az elmúlt évtizedekben több részvizsgálat született a műről, de nem történt meg a tanulságok összegzése. Felhasználva a korábbi elemzések tanulságait, írásom azon kutatási program fontosabb eredményeit összegzi, melynek során – többek között – elkészült a Confessio 18. századi teljes francia fordításának kritikai kiadása, megjelent a Confessio és az Emlékiratok (eredeti francia címén Mémoires) angol nyelvű adaptációja, s együttműködés jött létre a Confessio latin szövege kritikai kiadásának előkészítőivel.

Item Type: Book Section
Subjects: D History General and Old World / történelem > D3 Mediaeval History / középkor története
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr. Gábor Tüskés
Date Deposited: 24 Nov 2020 11:12
Last Modified: 24 Nov 2020 11:12
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/117311

Actions (login required)

Edit Item Edit Item