REAL

Gomba eredetű inulináz enzim termelése és tanulmányozása = Production and study of inulinase from fungi

Nguyen, Duc Quang (2011) Gomba eredetű inulináz enzim termelése és tanulmányozása = Production and study of inulinase from fungi. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
Text
67717_ZJ1.pdf

Download (282kB) | Preview

Abstract

Kutatási munkáink az inulint bontó inulináz enzimre fókuszáltak. Megvizsgáltuk 10 Thermomyces lanuginosus fonalasgomba, 15 Kluyveromyces élesztő és 5 Bifidobacterium törzs extracelluláris inulináz enzimtermelő képességét és kiválasztottuk a legjobb törzseket a további vizsgálatokra. Különböző optimálási technikák alkalmazásával sikerült a tápközeg összetételének mennyiségi és minőségi optimálása, amely alkalmas az inulináz enzim termelésére a T. lanuginosus IMI 140524 és Kl. thermotolerans Y00715 törzsek fermentációjával. A laboratóriumi fermentorban történő inulináz enzim előállítására meghatároztuk a fermentáció optimális körülményeit (inokulum kora és mennyisége, keverés és levegőztetés, tápközeg kezdeti pH stb.). Soklépéses módszert dolgoztunk ki az inulináz enzim homogenitásig történő tisztítására. Meghatároztuk a tisztított inulináz enzim működési és kinetikai paramétereit, valamint vizsgáltuk az enzim stabilitását. Módszert dolgoztunk ki az inulináz enzim rögzítésére és a biokonverziót modelleztük mind a szabad, mind a rögzített enzim alkalmazásával. Sikerült megtervezni, felépíteni és optimálni egy 25 ml-es töltött ágyas rögzített enzimes bioreaktort, amely alkalmazásával megvalósítható a folytonos biokonverzió. Az általunk kidolgozott rendszer alkalmazásával az inulin részleges vagy teljes biokonverziója révén frukto-oligoszacharidok vagy fruktóz szirup állítható elő, amely fontos szerepet játszik az élelmiszer és a gyógyászati iparban is. | Our research had focused on inulinase that is able to break down inulin. Ten Thermomyces lanuginosus filamentous fungi, 15 Kluyveromyces and 5 Bifidobacterium strains were screened for extracellular inulinase enzyme production and the best strains were selected for further studies. New fermentation medium was successfully developed using optimization technology (both quantity and quality) for production of inulinase using the selected T. lanuginosus IMI 140524 and Kl. thermotolerans Y00715 strain. Furthermore, the optimum fermentation conditions (age and quantity of inoculum, mixing and aeration, the initial pH of culture medium, etc.) were also determined for inulinase fermentation in the laboratory fermentor. Protocol contained several chromatographical steps was developed for isolation and purification of enzyme protein to homogeneity. Optimal operational and kinetic parameters as well as stability of purified enzyme were determined. Method was developed to immobilization of inulinase into chitin carrier and bioconversion of inulin was carried out applying both free and immobilized enzyme preparation. Continuous bioconversion system containing pack-bed immobilized enzyme bioreactor (25 ml working volume) was designed, created and modelled. This system could be exploited for the continuous production of oligofructose or fructose from either Jerusalem artichoke juice or inulin. These products play an important role in the food and medical industries.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH301 Biology / biológia > QH3011 Biochemistry / biokémia
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 05:58
Last Modified: 02 Jun 2014 14:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11864

Actions (login required)

Edit Item Edit Item