REAL

Propagulum helyettesítők fejlesztése és alkalmazása a magbank kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálatára = Development and application of propagule substitutes to reveal factors influencing the development of soil seed banks

Matus, Gábor and Papp, Mária (2012) Propagulum helyettesítők fejlesztése és alkalmazása a magbank kialakulását befolyásoló tényezők vizsgálatára = Development and application of propagule substitutes to reveal factors influencing the development of soil seed banks. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
67748_ZJ1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A programban flóránk fajainak jellemző magméret és fajsúly tartományába eső, különböző méretű és formájú propagulum utánzó műanyag szemcséket fejlesztettünk és ezeket legelt és bekerített homoki és sziki gyepekbe helyeztük ki. Kifejlesztettük ezen szemcsék talajból történő visszanyerésének módszerét és az ehhez szükséges eszközöket, berendezéseket. Három éven át, félévente vett mintákon elemeztük, hogy a szemcsék visszanyerhetősége és talajbeli penetrációja miként függ a talajtípustól, a gyep legeltségétől, a szemcse méretétől és alakjától. Megállapítottuk, hogy a visszanyerhetőséget nem befolyásolta a vizsgálati terület talajtípusa és a szemcse mérete. A lapított szemcsék viszont ritkábban kerültek meg, mint a gömbölyűek. A penetráció lassú, a propagulumok zöme a felszínen maradt. Homokon több szemcse került a mélyebb rétegekbe, mint sziken, a penetráció mértéke a talaj mechanikai ellenállásával fordítottan volt arányos. A kisebb szemcsék penetrációja meghaladta a nagyobbakét. A szemcsék alakja nem volt hatással a penetrációra, a méret és alak hatása között sem találtunk összefüggést. Nem találtunk kapcsolatot a terület legeltsége és a penetráció mértéke közt. Tanulmányoztuk az időjárási fluktuációk és a legeléskizárás hatását a vizsgált gyepek összetételére, az egyes fajok borítására és fitomasszájára. Elvégeztük a talaj magkészletének analízisét is és új eljárást dolgoztunk ki Juncus fajok vegetatív állapotban történő azonosítására. | The project aimed at developing propagule mimics (plastic beads) the specific gravity, size and shape of which falls in the range of seeds in Central European flora. These beads were deployed in grazed and ungrazed stands of sand and alkalic grasslands. We developed a methodology as well tools to sample these beads from the soil. Sampling twice a year within a three years’ period we studied the effect of soil type, grazing and bead size and shape on the beads’ recovery and penetration rates. We found that recovery rate is unaffected by soil type and bead size. Flattened beads were reclaimed with a lower rate than round ones. Most propagules persisted on the soil surface suggesting slow penetration. More beads penetrated to deeper soil horizons on sand than on solonetz, the penetration rate was negatively correlated with the soils’ mechanical resistance. Small beads penetrated with a greater chance than did the large ones. In contrast, no effect of shape on vertical bead displacement was found and no correlation was established between the effect of size and shape. Neither we found correlation between grazing status and the rate of penetrated beads. We also studied the effect of weather fluctuation and of grazing exclosure on vegetation composition and specific dominance (cover, phytomass) in the studied grasslands. Composition and dominance of soil seed banks was studied too and a new protocol to distinguish vegetative specimens of Juncus spp. has also been developed.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Ökológia
Subjects: Q Science / természettudomány > QH Natural history / természetrajz > QH540 Ecology / ökológia
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 05:59
Last Modified: 31 Jul 2014 10:59
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/11872

Actions (login required)

Edit Item Edit Item