REAL

Eredményesség, esélyegyenlőség és termelékenység a közoktatásban nemzetközi összehasonlításban = Effectiveness, equality of opportunity and productivity of public education in international comparison

Hermann, Zoltán (2012) Eredményesség, esélyegyenlőség és termelékenység a közoktatásban nemzetközi összehasonlításban = Effectiveness, equality of opportunity and productivity of public education in international comparison. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
68764_ZJ1.pdf

Download (210kB) | Preview

Abstract

A kutatás az oktatási rendszerek minőségét, hatékonyságát és esélyegyenlőségét vizsgálta nemzetközi összehasonlításban, tanulói teljesítménymérési adatok (PISA, TIMSS) statisztikai elemzésével. A kutatás vizsgálta az esélyegyenlőség és az eredményesség kapcsolatát. A kettő között nincs átváltás, nem igaz, hogy az egyik csak a másik rovására javítható. Ráadásul a két tényező közötti összefüggés nem ugyanolyan módon érvényesül a „jó” és „gyenge” tanulókat tekintve. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyengén teljesítőket tekintve nincs egyértelmű összefüggés, míg a megoszlás tetején jobb esélyegyenlőség magasabb átlagos tesztpontszámmal jár együtt. Vagyis azok az országok teljesítenek jobban átlagosan a PISA méréseken, ahol a kisebb a legjobban teljesítő hátrányos helyzetű és kedvező családi hátterű diákok közötti különbség. A tanári jellemzők hatásának első átfogó európai elemzése azt mutatja, hogy az alacsony gyakorlati idő (pályakezdők) és a nem megfelelő képzettség negatívan hat a diákok teljesítményére, de csak az országok kisebb részében. Ez a hátrány tehát nem törvényszerűen érvényesül, megfelelő eszközökkel ellensúlyozható. A kutatás egy új módszert mutatott be arra, hogy hogyan lehet a hatékonyság elemzése során a ráfordításokat valódi összehasonlító árakon számba venni. Az eredmények azt mutatják, hogy a magyar közoktatás hatékonysága a minőség felől tekintve az átlagosnál rosszabb, a kiadások szempontjából az átlagosnál kicsit jobb. | The research project analysed the quality, efficiency and equality of opportunity of education systems in international comparison, with statistical analysis of student achievement data sets (PISA, TIMSS). The analysis of the association between average student performance and inequality of opportunity shows that there is no trade off between these, i.e. it is not true that each can be improved only at the cost of damaging the other. Moreover, the association is heterogeneous regarding low and high achievers. There is no clear pattern for the bottom of the score distribution, but lower inequality of opportunity among high performers goes strongly together with higher mean achievement. In other words, countries where family background has a weaker impact on achievement among the most able students tend to perform better. The analysis of teacher characteristics on student achievement, the first study for European countries, shows that the lack of experience and a proper teacher education degree might drive down student achievement, though this effect is present only in less than half of the countries considered. Thus this effect is not inescapable, proper policies can offset it. In the analysis of efficiency a new method of price adjustments for international education cost comparisons was applied. Results for Hungary indicate below average efficiency measured in the output dimension, and above average level in regarding the expenditures.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Közgazdaságtan
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:04
Last Modified: 07 Jul 2014 11:33
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12055

Actions (login required)

Edit Item Edit Item