REAL

Futballóriások gazdasági elemzése = Economic Analysis of Football Giants

Bács, Bence András (2020) Futballóriások gazdasági elemzése = Economic Analysis of Football Giants. Acta Carolus Robertus : Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának tudományos közleményei, 10 (2). pp. 5-19. ISSN 2062-8269 (nyomtatott); 2498-9312 (online)

[img]
Preview
Text
2472-BacsBence.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (269kB) | Preview

Abstract

A sportgazdaság egyik legmeghatározóbb, Európában pedig hagyományosan a legfontosabb szektora a „futballipar”. A milliók számára élményt szolgáltató futballvállalkozások közül mind sportsikerek szempontjából, mind a gazdasági mutatókat figyelembe véve kiemelkedő a Real Madrid és a Manchester United. Kutatásomban a két klub gazdasági elemzésére vállalkoztam az UEFA 2019-es riportja és a Deloitte évente megjelenő, Football Money League című jelentése alapján. Az adatok alapján megállapítható, hogy a közvetítési és kereskedelmi bevételek kiemelkedő mértékben meghatározzák a topklubok árbevételét, ilyen módon működésüket tekintve, amelyek mögött a média és a globalizáció hatása fedezhető fel. Továbbá a kutatás rávilágít arra, hogy a spanyol bajnokság teljes árbevétele egyenlőtlenül, míg az angol bajnokság teljes árbevétele egyenletesebben oszlik meg a csapatok között. A globalizáció a futballóriások számára biztosítja a megfelelő piacot előnyük fenntartásához, amennyiben megfelelően tudják kihasználni az évek során felépített hírnevüket, márkaértéküket, és nem felejtik el, hogy a sport világában nemcsak a gazdasági, de a sportteljesítmény is meghatározó szerepet tölt be.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: sportgazdaság, futballvállalkozások, Real Madrid, Manchester United, gazdasági elemzés; sports economics, football enterprises, Real Madrid, Manchester United, economic analysis
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Feb 2021 09:55
Last Modified: 31 Mar 2023 07:29
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/120862

Actions (login required)

Edit Item Edit Item