REAL

SZEMESTERMÉNYEK BELSŐ STRUKTÚRÁJÁNAK ÉS ÖSSZEFÜGGÉS RENDSZERÉNEK FELTÉRKÉPEZÉSE AGROFIZIKAI VIZSGÁLATOKKAL. = MAPING OF THE INNER STRUCTURE AND RELATIONS SYSTEM OF CEREAL KERNELS WITH AGROPHYSICAL INVESTIGATION

Gyimes, Ernő (2012) SZEMESTERMÉNYEK BELSŐ STRUKTÚRÁJÁNAK ÉS ÖSSZEFÜGGÉS RENDSZERÉNEK FELTÉRKÉPEZÉSE AGROFIZIKAI VIZSGÁLATOKKAL. = MAPING OF THE INNER STRUCTURE AND RELATIONS SYSTEM OF CEREAL KERNELS WITH AGROPHYSICAL INVESTIGATION. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
68984_ZJ1.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

A szemestermények belső szerkezete bonyolult kölcsönhatások eredményeként jön létre, amely meghatározza a szemtermés és az őrlemények tulajdonságait. A kutatás célja a szerkezeti sajátosságok megismerése agrofizikai vizsgálatok eredményein keresztül. 13 különböző őszi búza fajtával végeztünk kísérleteket, különböző mintaszámmal dolgozva. A tárolás hatására a geometriai méretek szignifikánsan nem változtak. Ugyanakkor jelentősen csökkent a búzák liszt kihozatala, a kb. 4 %- kal. A Hardness Index és a liszt kihozatallal között közvetlen kapcsolat van. A kutatás egyik legfontosabb célja az aprítási sajátosságok megállapítása volt. Ennek során két különböző évjáratú és eltérő szemkeménységű búzafajtát vizsgáltuk. Az aprózódási sajátosságok jellemzésére kétféle elv szerint aprító gépet (tárcsás darálót és ütköztetéses aprítót) használtunk. Tárcsás darálóval végzett kísérleteknél - kis és közepes résbeállításnál - a puha fajták kétmóduszú eloszlás képet mutatnak. A kísérleti eredmények igazolták, hogy nem írható fel egyértelmű összefüggés a búzaszemek nedvességtartalma és őrlési energiaszükséglete közt. A D 50% értékhez tartozó reziduumok a teljes szemcseméret tartományban igazolták, hogy a résméret jelentős hatást gyakorol a szemcseméretre, a nedvességtartalom növelésével az átlagos szemcseméret durvul a puha búzafajta aprításakor. Kemény fajtánál a 13 %-os értéknél mérhető volt kismértékű méretcsökkenés, amely a 15 % értéknél ismét jelentősen durvult. | Cereal kernels are complex biological system, difficult interactions result in inner structure, which determine the property of kernel and the feature of the grist. The aim of this research is the investigation of the speciality of the structure by the results of the agro-physical. Registered and widely used 13 Hungarian wheat varieties were tested in the study. There wasn’t a significant changing in the geometric size by effect of the short term storage. But the flour yield is decreased – it was 4 %-, it shows that the effect of the storage changed the inner structure. There is a connection between the kernel hardness (HI: Hardness Index) and the flour yield. It is important to operate the milling technology economic. In the last years our results were medium and close correlation with the kernel hardness. The main aim was to determine the comminution feature of hard and soft wheat varieties. The samples were two different kernel hardness of wheat from two different years. The soft sample has two modus on grinder type, especially in small positions between the discs. The distance of the discs determine the particle size especially under the 800µm range. The D 50 % proved that the gap size determines the particle size, and if the moisture content increased the average particle size of the soft wheat become crude. On the hard wheat, there was a particle size decline, when there was 13 % value, but when there was 15 %, it become crude.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Agrárműszaki tudományok
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > S1 Agriculture (General) / mezőgazdaság általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:05
Last Modified: 08 Jul 2014 09:25
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12090

Actions (login required)

Edit Item Edit Item