REAL

Az éhség és a gastrointestinális hormontermelés változásának vizsgálata totális gastrectomizált, valamint kóros kövérségben szenvedő betegekben = Evaluation of satiation, satiety and GI hormone production in patients after total gastrectomy and in morbidly obese

Horváth, Örs Péter and Ferencz, Andrea and Kalmár, Katalin and Káposztás, Zsolt and Orbán, Lajos and Papp, András and Szabó, Melinda and Vereczkei, András (2013) Az éhség és a gastrointestinális hormontermelés változásának vizsgálata totális gastrectomizált, valamint kóros kövérségben szenvedő betegekben = Evaluation of satiation, satiety and GI hormone production in patients after total gastrectomy and in morbidly obese. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
69174_ZJ1.pdf

Download (394kB) | Preview

Abstract

1.Két total gastrectomia utáni rekonstrukciós típust hasonlítottunk össze, melyek a pótgyomor helyében (oralis vagy aborális) különböztek egymástól. A vizsgált paraméterekben nem találtunk szignifikáns különbséget. 2.Gastrointestinalis panaszokat és egyéb életminőségi paramétereket hasonlítottunk össze két rekonstrukciós típusban, ahol a duodenumbekötés jelenlétében volt csak különbség. Megtartott duodenalis passzázs mellett a korai dumpinges panaszok szignifikánsan ritkábban jelentkeztek. 3.Vizsgáltuk a plazma cholecystokinin, ghrelin és leptin szintet éhomra és tesztétel fogyasztása után és egészséges egyedekhez hasonlítottuk. Az éhomi CCK és ghrelin szint szignifikánsan magasabb volt a duodenum visszakötésnél és magasabb maradt tesztétel elfogyasztása után is. A leptin szintekben nem találtunk különbséget. 4.Állatkísérletekben a ghrelin szint alacsonyabb, a leptin szint, a táplálékfelvétel, a súlygyarapodás magasabb volt a duodenum bekötésnél. 5.Anti CCK adásával mindkét csoportban szignifikáns táplálékfelvételt igazoltunk. Az anti CCK fokozza az éhségérzetet. 6. Funkcionális MRI-vel vizsgáltuk az aktivitásváltozást a kórosan kövér és normális testsúlyú betegeknél tesztétel elfogyasztás után. Számos agyi régióban észleltünk jelentős aktivitás különbséget a két csoport között kellemes és kellemetlen íz hatására. Az eredmények segíthetnek megtalálni a központi idegrendszer szerepét a kóros kövérség kialakulásában, új módszerek kifejlesztésében a súlycsökkentés elérésére. | 1.We compared two types of reconstructions after total gastrectomy, an aboral and an oral pouch with preserved duodenal passage, differing only in the site of the pouch. The site of the reservoir does not influence the outcome.2.We investigated different alimentary symptoms and QOL parameters in correlation with the reconstruction type. Preservation of the duodenal passage reduces the prevalence of early dumping syndrome.3.Fasting and postalimentary plasma CCK, ghrelin and leptin levels were measured in the two different reconstruction types and compared to healthy contols. Fasting leves of CCK and ghrelin were significantly higher after preservation of the duodenal passage and remained higher postprandially as well. There were no significant differences in leptin levels between the groups.4.In a rat model the level of ghrelin was lower, the level of leptin, the food intake and body weight gain was higher after duodenal preservation.5.Administration of anti-CCK significantly increases food intake in both groups in animal model. Anti-CCK increases apetite.6.We studied the brain functional MRI (fMRI) activity changes of normal and obese persons, triggered by gustatory stimulation. Our current fMRI investigations revealed different activations of numerous brain regions of normal and obese individuals, triggered by pleasant and unpleasant gustation. This method can help to recognize the role of the central nervous system in obesity, and to develop new therapies for weight loss.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Klinika II. (Operatív)
Subjects: R Medicine / orvostudomány > R1 Medicine (General) / orvostudomány általában
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:06
Last Modified: 08 Jul 2014 10:52
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12116

Actions (login required)

Edit Item Edit Item