REAL

Gondos férj vagy feleséggyilkos? : Mérgezésről, vérbajról és egy prókátori életút részleteiről a kora újkori Kolozsváron = Caring Husband or Wife Killer? Poisoning, French Disease, and Details of a Procurator’s Career in Early Modern Cluj

Pakó, László (2020) Gondos férj vagy feleséggyilkos? : Mérgezésről, vérbajról és egy prókátori életút részleteiről a kora újkori Kolozsváron = Caring Husband or Wife Killer? Poisoning, French Disease, and Details of a Procurator’s Career in Early Modern Cluj. ERDÉLYI MÚZEUM, 82 (1). pp. 65-82. ISSN 1453-0961 (print); 2668-4608 (online)

[img]
Preview
Text
Pako Laszlo - 2020 - Gondos ferj vagy feleseggyilkos....pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (394kB) | Preview

Abstract

A tanulmány Igyártó György kolozsvári kora újkori prókátor életének eddig kevésbé tárgyalt vetületével foglalkozik. Pályafutása kapcsán korábban rámutattunk, hogy egy magánszemélyek, majd a városvezetés által is foglalkoztatott, rátermett prókátor tevékenysége, majd szakmai túlkapásai miatti bukása miként hatott Kolozsvár bíráskodási tevékenységének 16. század végi alakulására. Ezúttal részletesen megvizsgáljuk azt az esetet, melynek során az általa farsangolás vádjával bíróság elé állított Rengő Anna 1581 táján házasságtöréssel és első feleségének megmérgezésével vádolta a prókátort. Egyes tanúk szerint a prókátor higannyal mérgezett élelmiszerrel, egy népi gyógyító lefizetésével és egy városi borbély által ajánlott elhibázott orvosi kezelés által végzett újabb házassága útjában álló feleségével. Más tanúk szerint az asszony súlyos betegségben, vélhetően francia kórban szenvedett, s ez a kór, illetve a javallott, higanyt is tartalmazó gyógykezelési előírások megszegése okozta halálát. A felek egymásnak élesen ellentmondó álláspontjai azt, a kutatás által is osztott véleményt támasztják alá, hogy a kor orvosi ismereteinek a mainál jóval korlátozottabb színvonala kérdésessé tette a halál okának pontos azonosítását, ez pedig lehetőséget adott a perekben egymásnak feszülő feleknek arra, hogy lehetőségeik, képességeik és tapasztalataik függvényében, saját nézőpontjaikat igyekezzenek az ellenfél érvei elé helyezni. Az eset továbbá azt is példázza, hogy a kora újkori gyógyítási körülmények között milyen keskeny határ választotta el a szembenálló értelmezéseket – esetünkben, hogy egy cselekmény az emberélet kioltását vagy megmentését célozta –, és hogy az ítéletet mennyire befolyásolhatta az elkövető vagy az áldozat iránt érzett rokon- illetve ellenszenv.

Item Type: Article
Subjects: C Auxiliary Sciences of History / történeti segédtudományok > CT Biography / életrajz
D History General and Old World / történelem > D4 Modern History / új- és legújabb kor története
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: László Pakó
Date Deposited: 02 Mar 2021 14:00
Last Modified: 02 Mar 2021 14:00
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/121842

Actions (login required)

Edit Item Edit Item