REAL

A térdsérülések és a dinamikus térd valgus közötti kapcsolat feltárása = Exploring the relationship between knee injuries and dynamic knee valgus

Uhlár, Ádám and Fodor, Eszter and Lacza, Zsombor (2019) A térdsérülések és a dinamikus térd valgus közötti kapcsolat feltárása = Exploring the relationship between knee injuries and dynamic knee valgus. TESTNEVELÉS, SPORT, TUDOMÁNY, 4 (3-4). pp. 16-22. ISSN 2560-0346 (nyomtatott); 2498-7646 (online)

[img]
Preview
Text
16-22 térdsérülések.pdf

Download (492kB) | Preview

Abstract

A nemzetközi szakirodalomban a térdsérülések, keresztszalag szakadások sokszor visszavezethetők az alsó végtag izomzatának nem kielégítő működésére, illetve izomgyengeségére. A statikusan, illetve dinamikusan mért megnövekedett értéket mutató Q (quadriceps) szög – az eddigi vizsgálatok alapján – erősen korrelál a térdfájdalommal, illetve a térdsérülések kialakulásának kockázatával. A Q szög a combfeszítő izom (m.quadriceps femoris), azon belül is az egyenes combizom (rectus femoris) eredési pontjától, vagyis az elülső alsó csípőtövistől kiinduló, és a térdkalács középpontján átmenő egyenes, valamint a sípcsonti érdesség és a térdkalács középpontján átfutó egyenes által bezárt szög. A funkcionális tesztek – pl. egylábas guggolás, lépcsőn járás, lépcsőről lelépés – során tapasztalt, medial irányba befelé billenő térd, azaz a dinamikus valgus helyzetbe forduló térd, izomgyengeségre enged következtetni, mely a sérülés kialakulása szempontjából rizikófaktornak tekinthető. A prevenció manapság a statikusan mért Q szög helyett inkább a dinamikus helyzetben realizálható Q értéket veszi figyelembe. A megnövekedett Q érték szerepet játszik az oszteoartritisz, keresztszalag sérülés, patellofemoralis fájdalom és egyéb térdproblémák kialakulásában is. A dinamikus Q szög értéke a nemzetközi kutatások alapján rendszeres fizikai aktivitással, illetve alsó végtagra kiterjedő mozgásprogrammal sikeresen és eredményesen csökkenthető. A mozgásterápiának igen jelentős szerepe jut mind a népesség átlag egészségi állapotának a fejlesztésében, mind pedig a sportolók és versenyzők sérülés megelőzésében. Az erőfejlesztő edzések technika javító edzésekkel együtt még inkább hatásosnak bizonyultak.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Q szög; térd valgus; dinamikus valgus állás; helyes guggolás; egylábas guggolás; mozgáselemzés
Subjects: R Medicine / orvostudomány > RC Internal medicine / belgyógyászat > RC1200 Sports Medicine / sportorvoslás
R Medicine / orvostudomány > RM Therapeutics. Pharmacology / terápia, gyógyszertan
Depositing User: Klaudia Kovács
Date Deposited: 17 Mar 2021 18:03
Last Modified: 17 Mar 2021 18:03
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/122348

Actions (login required)

Edit Item Edit Item