REAL

A magyar üzemanyagpiac árképzési és versenymodelljének vizsgálata = Price Setting and Market Structure in the Hungarian Gasoline Market

Csorba, Gergely and Békés, Gábor and Koltay, Gábor (2012) A magyar üzemanyagpiac árképzési és versenymodelljének vizsgálata = Price Setting and Market Structure in the Hungarian Gasoline Market. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
73777_ZJ1.pdf

Download (206kB) | Preview

Abstract

Empirikus kutatásunk a magyar kiskereskedelmi üzemanyagpiacon vizsgálta a versenyszerkezet, a földrajzi tagolódás és az árképzés kapcsolatát 2006 és 2008 között. Az első tanulmány az árak és a kínálat oldali koncentráció közötti összefüggések vizsgálatát elemezi a magyar kiskereskedelmi üzemanyagpiacon. Azt látjuk, hogy a koncentrációs szintek lokális különbségei csak kis részben adnak magyarázatot arra, hogy egy adott időpontban miért érvényesülnek jelentősen különböző árak az egyes földrajzi területeken. A második tanulmány azt vizsgálja, hogy a piaci szerkezet mellett a földrajzi jellemzők és a kereslet milyen hatással van az árakra. Az eredmények szerint az árakat a kereslet elsősorban a kutak számának meghatározásán keresztül határozza meg. A harmadik tanulmány a megfigyelt időszakban végbement két jelentősebb fúzió hatásait vizsgálja az egyes kúthálózatok áraira. Empirikus eredményeink alapján mindkét fúziónak kimutatható statisztikailag szignifikáns pozitív hatása egyes kutak áraira, ugyanakkor ez közgazdasági értelemben nem szignifikáns. A két fúzió hatásmechanizmusa ugyanakkor eltérő. A negyedik tanulmány a nagy- és kiskereskedelmi árak közötti transzmissziót vizsgálja. Az eredmények azt mutatják, hogy a benzin kiskereskedelmi piacán az árak átlagosan szimmetrikusan reagálnak a nagykereskedelmi árváltozásokra, ugyanakkor a benzinkutak egy része aszimmetrikusan áraz, amelyek négy céghez köthetőek. | Our empirical research program analyzed the relationship between price setting, competitive structure and geographical segmentation on the Hungarian retail gasoline market between 2006 and 2008. The first paper studies the relationship and supply-side concentration on the Hungarian retail gasoline market. We can conclude that the differences in local concentration only partially explain the big price differences observed between different local markets. The second paper analyses how market structure, geographical attributes and in particular, demand will influence prices. The paper finds that demand influences prices mainly through the number of stations. The third paper examines the effect of two important retail mergers on the prices of the different brands. Our results indicate that both mergers had a statistically significant, but economically insignificant effect on prices. We can however observe different effect mechanisms for the two mergers. The fourth paper examines the transmission between wholesale and retail prices. The results show that on average retail prices react symmetrically to the changes in wholesale prices, but asymmetries can be tracked at certain stations linked to four brands.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Közgazdaságtan
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:13
Last Modified: 14 Jul 2014 13:35
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12351

Actions (login required)

Edit Item Edit Item