REAL

HR kihívások a pandémia idején a hazai szállodaiparban és vendéglátásban

Grotte, Judit and Szűcs, Beáta and Hollósy-Vadász, Gábor (2021) HR kihívások a pandémia idején a hazai szállodaiparban és vendéglátásban. ÚJ MUNKAÜGYI SZEMLE, 2 (2). pp. 65-77. ISSN 2677-1306

[img]
Preview
Text
megjelent.pdf

Download (342kB) | Preview

Abstract

Tanulmányunkban azt vizsgáljuk meg, hogy a pandémia következtében kialakult gazdasági válság hogyan érintette a hazai szállodaipart és vendéglátást, ez milyen új HR kihívásokat jelent a szervezetek számára. Egy kvantitatív kutatás eredményeit mutatjuk be, amely során egy korábbi kérdőíves vizsgálat adatbázisán végeztünk másodelemzést. A válaszadók a kérdőíveket 2020. augusztus elseje és november tizenötödike között töltötték ki. A kutatásban résztvevő szervezetek több mint fele nem csökkentette a béreket és a béren kívüli juttatásokat. Jelentős költségcsökkentést úgy értek el, hogy átalakítottak munkaköröket. Ezek mellett a szervezetek egynegyede 20% feletti létszám leépítést hajtott végre. A kutatásban résztvevők szerint a vizsgált HR folyamatok közül a belső kommunikáció jelentősége nőtt meg.

Item Type: Article
Additional Information: Második szerző: Pató Gáborné Szűcs Beáta
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > G Geography (General) / Földrajz általában > G154.9-155.8 Tourism / turizmus
H Social Sciences / társadalomtudományok > HD Industries. Land use. Labor / ipar, földhasználat, munkaügy > HD3 Labor / munkaügy > HD33 Organization of labour / munkaszervezés
Depositing User: Gábor Hollósy-Vadász
Date Deposited: 07 Apr 2021 15:06
Last Modified: 07 Apr 2021 15:07
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/123557

Actions (login required)

Edit Item Edit Item