REAL

Gabonafélék stresszadaptációját befolyásoló jelátviteli folyamatok tanulmányozása = Investigation of signal transduction processes during stress adaptation in cereals

Szalai, Gabriella and Gáspár, László and Görgényi Miklósné Tari, Irma and Janda, Tibor and Kocsy, Gábor and Kovács, Viktória and Majláth, Imre and Papp, István (2013) Gabonafélék stresszadaptációját befolyásoló jelátviteli folyamatok tanulmányozása = Investigation of signal transduction processes during stress adaptation in cereals. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
75584_ZJ1.pdf

Download (175kB) | Preview

Abstract

Ritka az olyan év hazánkban, hogy ne kelljen valamilyen súlyos gazdasági következményekkel járó káros környezeti tényezővel számolni. A tervezett kísérletek célja az volt, hogy jobban megértsük a növények változó környezetre adott válaszreakcióit. A munka első fázisában gabonafélék hidegedzése során vizsgáltuk a fény hatását. Megállapítottuk, hogy normál hőmérsékleten, de magasabb fényintenzitáson is elérhető valamilyen edzettségi fok, még ha nem is ugyanakkora, mint alacsony hőmérsékleten normál fényviszonyok között. Az őszi búzák normál hőmérsékleten magasabb fényintenzitással is jobban edzhetőek, mint a tavaszi fajták. A fénynek a búza fagyállóságának kialakulásában betöltött szerepének jobb megismeréséhez micorarray módszerrel összehasonlító génexpressziós vizsgálatot is végeztünk. A fényfüggést mutate gének nagy része a fotoszintetikus apparátus működését érintette, de ezek mellet több jelátviteli, hormonális folyamatokhoz kapcsolható, valamint stressztűrésben szerepet játszó gént is találtunk. Az különböző aszkorbát (AA) és szalicilsav (SA) metabolizmusú Arabidopsis növényekkel folytatott kísérletek eredményeként azt kaptuk, hogy a szabad és kötött SA szintje az aszkorbát hiányos mutánsban szignifikánsan magasabb, míg a SA-hoz kötődő genotípusokban szignifikánsan alacsonyabb volt, a vad típusban tapasztaltakhoz képest. Ezek a tények arra engednek következtetni, hogy a SA képes lehet az AA-hiány kedvezőtlen hatásainak kiegyenlítésére hidegstressz alatt. | There are few years when Hungary does not face severe economic losses related to environmental factors. The main aim of the experiments is to obtain a better understanding of the responses given to the changing environment. The first phase of the work will investigate the role of light during the frost hardening of cereals. Wheat plants were hardened at normal temperature under high light condition but it was less pronounced than at low temperature under normal light condition. Spring wheat varieties can be hardened less at normal temperature at high light than the winter varieties. Gene expression was also studied (using microarray) for better understanding of the role of the light during cold hardening. The most light-dependent gene was related to the photosynthesis, signalling, plant hormones and protective compounds. Using Arabidopsis mutants with different salicylic acid (SA) and ascorbate (AA) level it was found that the free and bound SA level was higher in AA deficient and lower in SA mutants significantly compared to the wild type. It can be conclude from these results that SA can compete the unfavourable effects of AA deficiency under cold stress.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Klímaváltozás hatásai az agráriumra
Subjects: S Agriculture / mezőgazdaság > SB Plant culture / növénytermesztés
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:14
Last Modified: 17 Jul 2014 06:41
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12395

Actions (login required)

View Item View Item