REAL

Karotinoidok és karotinoid-izomerek növénybiokémiai jelentősége = Significance of carotenoids and carotenoid-isomers in plant biochemistry

Molnár, Péter and Deli, József and Farkas, Ágnes and Horváth, Györgyi and Papp, Nóra and Turcsi, Erika (2013) Karotinoidok és karotinoid-izomerek növénybiokémiai jelentősége = Significance of carotenoids and carotenoid-isomers in plant biochemistry. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
76176_ZJ1.pdf

Download (56kB) | Preview

Abstract

A karotinoidokból és karotinoid-izomerekből különböző kísérleti körülmények között történt besugárzás (? > 350 nm) hatására képződő karotinoid-gyökök, gyök-kationok (Car•, Car•+) és gyök-anionok (Car•?) tulajdonságait ENDOR- és HYSCORE-spektroszkópiával, valamint különböző tömegspektrometriai módszerekkel vizsgálva értékes adatokat nyertünk a karotinoidok fotoszintézisben betöltött szerepére. Vizsgáltuk különböző növényekből, növényi részekből nyert fitoxantin-keverékek Helicobacter pylori elleni, citotoxikus, multidrog-rezisztencia-gátló és szabadgyök-fogó (scavanger) hatását; két fontos paprika-karotinoid (kapszantin, kapszorubin) és különböző karbonsavakkal képzett észtereik antikarcinogén hatását. Vizsgáltuk a karotinoidoknak a lipid kettősrétegek biofizikai tulajdonságaira gyakorolt hatását. Tanulmányoztuk egy új, (9Z)-karotinoid-5,6-epoxidokat hasító enzim aktivitását. Elvégeztük az enzim 4 génjének klónozását és funkcionális jellemzését. Vizsgáltuk két őszibarack-fajta karotinoid-tartalmának változását a gyümölcsök érése során. Vizsgáltuk a lutein, a likopin és a ?-karotin ciklodextrinekkel képzett vízoldható zárvány-komplexeinek gyulladáscsökkentő hatását in vitro állatkísérleti modellekben. Kromatográfiás módszerekkel (CC, HPLC) meghatároztuk számos gyógynövény virágzatának és termésének pontos karotinoid-összetételét; izoláltuk a fő komponenseket, igazoltuk szerkezetüket. | Valuable data were gained about the role of carotenoids in photosynthesis by examining the features of carotenoid radicals, radical cations (Car•, Car•+) and radical anions (Car•?), which were formed from carotenoids and carotenoid isomers on the effect of irradiation (? > 350 nm) under various experimental conditions, with ENDOR- and HYSCORE-spectroscopy, as well as different mass spectrometry techniques. The activity of phytoxanthin mixtures obtained from different plants was tested against Helicobacter pylori, and their cytotoxic, multidrug-resistance-inhibitory and scavenger effect was investigated, as well as the anticarcinogenic effect of two paprika carotenoids (capsanthin, capsorubin) and their esters formed with various carboxylic acids. The effect of carotenoids on the biophysical properties of lipid double layers was evaluated as well. The activity of a new enzyme cleaving (9Z)-carotenoid-5,6-epoxids was investigated. Four genes of the enzyme were cloned and their functional analysis was provided. The carotenoid content of two peach cultivars was monitored throughout the ripening process of the fruits. The anti-inflammatory effect of water-soluble lutein-, lycopene- and ?-carotene-cylclodextrine complexes was investigated in in vitro animal models. The exact carotenoid composition of the inflorescence and fruit was determined in several medicinal plants with chromatographic techniques (CC, HPLC); the main components were isolated and their structure was verified.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Szerves kémia
Subjects: Q Science / természettudomány > QD Chemistry / kémia > QD04 Organic chemistry / szerves kémia
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:15
Last Modified: 21 Aug 2014 13:45
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12443

Actions (login required)

Edit Item Edit Item