REAL

Üdvözlet a győzőnek? A populizmus térhódítása: Szükséges fordulat múló korszellem, vagy autoriter veszélyforrás? = Greetings to the Victorious? The Spread of Populism: A Necessary Turn, a Temporary 'Zeitgeist' or an Authoritarian Threat

Benedek, István (2019) Üdvözlet a győzőnek? A populizmus térhódítása: Szükséges fordulat múló korszellem, vagy autoriter veszélyforrás? = Greetings to the Victorious? The Spread of Populism: A Necessary Turn, a Temporary 'Zeitgeist' or an Authoritarian Threat. JEL-KÉP: KOMMUNIKÁCIÓ KÖZVÉLEMÉNY MÉDIA (2). pp. 26-44. ISSN 0209-584X (nyomtatott); 1588-0761 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
JelKep_2019_2_Benedek_Istvan.pdf - Published Version

Download (404kB) | Preview

Abstract

A populizmussal kapcsolatos elméleti kutatásomban elsősorban arra kerestem a választ, hogy vajon mit mondhatunk a populizmus és a képviseleti demokrácia kapcsolatáról? Mivel a szakirodalom rendkívüli mértékben széttartó mind a fogalmakat, mind a kapcsolódó értelmezéseket illetően, a következőkben nem néhány szerzőt és azok elméleteit szeretném részletesebben bemutatni, hanem helyette kifejezetten elméleti „értelmezés-csokrokat” (narratívákat) és megközelítésmódokat. Bár ezek korántsem hermetikusan zártak egymástól és egyes kérdésekben még csoporton belül is több szólam figyelhető meg, mégis olyan markánsnak érzékelt kutatói pozíciókat takarnak, amelyek segíthetik a populizmus összetett jelenségét elemezni. Reményeim szerint ezzel a szakirodalmi áttekintéssel és csoportosítással nem csupán a politikatudomány releváns álláspontjainak bemutatásához járulhatok hozzá, hanem a populizmus jelenségének komplexebb értelmezéséhez is, amelyre az EP választások után várhatóan még nagyobb igény fog mutatkozni.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: populizmus; képviselet; demokrácia; liberális demokrácia; autokrácia
Subjects: J Political Science / politológia > JC Political theory / politikaelmélet, államtudomány
Depositing User: István Benedek
Date Deposited: 19 May 2021 07:43
Last Modified: 19 May 2021 07:43
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/125585

Actions (login required)

Edit Item Edit Item