REAL

Az EU tagság jóléti hatásai a magyar élelmiszer fogyasztókra és termelőkre = The Welfare Effects of the EU Membership on the Hungarian Food Consumers and Producers

Podruzsik, Szilárd (2012) Az EU tagság jóléti hatásai a magyar élelmiszer fogyasztókra és termelőkre = The Welfare Effects of the EU Membership on the Hungarian Food Consumers and Producers. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
79195_ZJ1.pdf

Download (72kB) | Preview

Abstract

A kutatás az EU csatlakozás előttre és utánra vonatkozóan a magyar élelmiszer fogyasztókhoz kapcsolható jóléti változásokat becsülte (reál jövedelem) egyes jövedelmi tizedekben. Később Magyarország és Románia összehasonlítását végeztük el. A gazdasági jólét változásának számításához a Laspeyers indexen alapuló Slutsky módszert használtuk. Az eredmények mind a két ország esetében azt mutatták, hogy a reál értékben az élelmiszer árak növekedtek Magyarországon és Romániában egyaránt. Az árnövekedés a fogyasztói decilisek jóléti veszteségeivel magyarázható, különösen az alacsonyabb fogyasztói jövedelmi osztályba tartózó fogyasztóknál. Abszolút értelemben a változása a jövedelmi tizedek esetében a megélhetési költségeket illetően jóval magasabb volt Romániában, mint Magyarországon. Magyarországon az eltérések magasabbak, ötszörös a különbség az első és a tizedik jövedelmi osztály között. Ez az érték Romániában háromszoros. Mindkét országban negatív hatás volt kimutatható a jövedelmi tizedeknél közép és hosszú távon a gazdasági növekedés és a jövedelem növekedése ellensúlyozhatja. | The research estimated the changes in economic welfare (real income) on different groups (income deciles) of Hungarian food consumers following changes in real food prices as a result of these countries accession to the EU. Later we made a comparative analysis between Hungaria and Romania. To calculate the economic welfare effects Slutsky technique based on the construction of Laspeyres indexes was employed. The results show that overall both countries have experienced an increase in food prices in real terms. The rise in prices has resulted in a welfare loss for all deciles, but especially for those in the lower income groups. The change in the cost of living across deciles is much higher (in absolut term) in Romania than in Hungary. However, the distribution of the impact is higher in Hungary, a five-fold difference between decile 1 and decile 10 as opposed to a three-fold difference in Romania.Overall, for both countries, the negative impacts experienced by all deciles maybe countered in medium and long term by increased economic growth and higher incomes.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Közgazdaságtan
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:21
Last Modified: 09 Jul 2014 13:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12603

Actions (login required)

Edit Item Edit Item