REAL

Az élelmezésbiztonság világgazdasági dimenziói = Food security in global context

Kiss, Judit and Kőnig, Gábor and Somai, Miklós and Tiba, Zoltán (2013) Az élelmezésbiztonság világgazdasági dimenziói = Food security in global context. Project Report. OTKA.

[img]
Preview
PDF
82034_ZJ1.pdf

Download (305kB) | Preview

Abstract

Bár a világon megtermelt élelmiszer-mennyiség elegendő a növekvő népesség ellátására, mégis közel 1 milliárd ember nem jut elég táplálékhoz. Az elégtelenül tápláltak 40%-a Kínában és Indiában van, ahol a hazai termelés mindenáron való növelésével, az élelmiszer-önellátás megvalósításával, illetve az elosztás javításával kísérlik meg az élelmezésbiztonságot növelni. Az afrikai lakosság 30%-a nem jut elegendő élelemhez, így élelmiszersegélyre és szociális programokra szorul, ami csak időlegesen enyhít az élelmezési válságon. Mind az Európa Unió, mind pedig Kelet-Közép-Európa elegendő élelmiszert termel, ugyanakkor a lakosság kielégítő táplálkozása alapvetően jövedelmi kérdés. A jövőben is számolni kell azzal, hogy az élelmiszer-kereslet és -kínálat egyensúlya időlegesen és regionálisan megbomlik, hiszen a keresletet alakító tényezők (népesség- és jövedelemnövekedés, urbanizáció) biztosan növekedni fognak, míg a kínálatot olyan tényezők csökkenthetik, mint a termőföld- és vízhiány, a hozamnövelés költségei, az időjárás ingadozása vagy az energianövények termesztése. Az élelmiszer, akárcsak az előállításához szükséges föld és víz stratégiai cikkekké válnak, így felértékelődnek azok az országok, amelyek ilyen javakkal nagymértékben rendelkeznek. Újra kell gondolniuk azon országoknak, régióknak az agrárpolitikájukat (például az EU-nak és Magyarországnak is), akik eddig csak saját érdekeiket tartották szem előtt, s képtelenek voltak globálisan és perspektivikusan gondolkodni. A fogyasztói magatartást is meg kell változtatni: az emelkedő élelmiszeráraknak élelmiszer-takarékosságra kellene sarkallnia a pazarlókat. | Though global food production is sufficient to feed the growing world population, around 1 billion people are still undernourished. 40% of them live in China and India where increasing food availability, food self-sufficiency and improving food accessibility are the main priorities of food security. 30% of the African population have no access to sufficient food: food aid and social programmes could provide only temporary relief. Even though the EU and the Central and Eastern European countries are basically self-sufficient in the main food items, food accessibility also depends on the income situation of the population. In the future one should reckon with temporary and regional (local) imbalances between food demand and supply. While food demand will certainly increase due to population and income growth, urbanisation, changing food consumption patterns, food supply might be constrained by land and water scarcity, increasing production costs, global warming, biofuel production and oil price increase. Food as well as land and water will be of strategic importance. Consequently, food producers and countries with abundant land and water resources will become upgraded. Many countries and regions (including the EU and Hungary) should reconsider their agricultural policy in a global context. Under rising food prices consumer behaviour should also be changed from food wasting towards food saving.

Item Type: Monograph (Project Report)
Uncontrolled Keywords: Közgazdaságtan
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
Depositing User: Kotegelt Import
Date Deposited: 01 May 2014 06:22
Last Modified: 10 Jul 2014 08:53
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12624

Actions (login required)

Edit Item Edit Item