REAL

Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait?

Tőzsér, Zoltán (2014) Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait? EDUCATIO. Mérleg 2010-2014 (1). pp. 154-160. ISSN 1216-3384

[img]
Preview
Text
2014 - TŐZSÉR ZOLTÁN - Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait.pdf

Download (600kB) | Preview

Abstract

A kutatásban azt vizsgáljuk, hogy az észak-alföldi konvergencia régió két felsőoktatási intézményében (Debreceni Egyetem, Nyíregyházi Főiskola) nem nappali tagozatos képzésekben tanuló felnőttek felsőfokú tanulmányait ki és hogyan finanszírozza. Ennek a kérdésnek a kutatása azért aktuális, mert a 2000-es évek közepe óta, ha változó mértékben is, de folyamatosan csökken a részidős képzésekre járók száma. Ennek az lehet az egyik magyarázata, hogy a felnőttkori felsőfokú tanulás legfontosabb akadálya a tandíjnak és a járulékos költségeknek az előteremtése. Ezért érdemes azt megvizsgálni, hogy akik benne vannak a rendszerben, azok hogyan finanszírozzák a felsőfokú tanulmányaikat és mennyiben jelent ez nehézséget a számukra. A kérdést a finanszírozási forma és a tandíj mértéke szempontból vizsgáljuk meg. A kutatás feltevése, hogy a költségtérítéses hallgatók legnagyobb részben saját maguk fizetik a tandíjat, a munkahelyek csak nagyon korlátozottan járulnak hozzá az oktatási kiadásokhoz. Azt is feltételezzük, hogy a tandíj előteremtése a részidős hallgatók túlnyomó többségének nehézséget okoz.

Item Type: Article
Additional Information: A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4. A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.
Subjects: L Education / oktatás > L1 Education (General) / oktatás általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 04 May 2014 04:28
Last Modified: 31 Mar 2023 07:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/12644

Actions (login required)

Edit Item Edit Item