REAL

Utaskikérdezés alapú célforgalmi mátrix becslő módszer közforgalmú közlekedéshez

Földes, Dávid and Csonka, Bálint and Csiszár, Csaba (2021) Utaskikérdezés alapú célforgalmi mátrix becslő módszer közforgalmú közlekedéshez. In: XI. Nemzetközi Közlekedéstudományi Konferencia, 2021.06.10. - 2021.06.11., Győr.

[img]
Preview
Text
FoldesCsonkaCsiszar_2021.pdf

Download (512kB) | Preview

Abstract

A közforgalmú közlekedési szolgáltatás optimalizáláshoz elengedhetetlen a mobilitási szokásokat leíró honnan-hová mátrix. A mátrix értékeinek meghatározásához jellemzően keresztmetszeti forgalomszámlálást és utaskikérdezésre alapuló (önbevallásos útinapló, telefonos felmérés, személyes háztartásfelvétel stb.) módszereket alkalmaznak. A mintavétel nagysága jelentősen növeli a költséget és befolyásolhatja az eredmények megbízhatóságát. A kutatási célunk, olyan honnan-hová mátrix számító módszer kidolgozása, aminek bemeneti adatforrása egy online utazásfelvételi kérdőív. A felmérésben résztvevők rögzítik az utazás kezdő és kiinduló pontját, az első és utolsó megállóhelyet, az utazás időpontját, motivációját és gyakoriságát, az átszállások számát és helyét, valamint az életkort és nemüket. A felvétel alapján a közösségi közlekedőkre vonatkozó utazások száma becsülhető körzetekre nemenként és korcsoportonként figyelembe véve az adott körzet lakosságszámát, nem- és korösszetételét. A becsült utazásszám alapján meghatározható a körzetek és megállóhelyek közötti utazásszám. A módszer újszerűsége, hogy a rögzített utazások megvalósulásának valószínűsége figyelembe vehető. Bevezettük a megbízhatósági rátát, amivel alacsony mintaszám esetén a teljes sokaságra és az egyes csoportokra jellemző értékek súlyozhatók. A módszert magyarországi városra alkalmaztuk. A módszer hozzájárul a közforgalmú közlekedés tervezéséhez.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TE Highway engineering. Roads and pavements / közlekedésmérnöki, útépítési technika
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 09 Jun 2021 13:17
Last Modified: 31 Mar 2023 07:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/126517

Actions (login required)

Edit Item Edit Item