REAL

Hivatali diszkrimináció? : Egy online terepkísérlet eredményei = Discrimination at local governments? - Results of an online field experiment

Csomor, Gábor and Simonovits, Bori and Németh, Renáta (2021) Hivatali diszkrimináció? : Egy online terepkísérlet eredményei = Discrimination at local governments? - Results of an online field experiment. SZOCIOLÓGIAI SZEMLE, 31 (1). pp. 4-28. ISSN 1216-2051 (nyomtatott); 1588-2853 (elektronikus)

[img]
Preview
Text
04_28.pdf

Download (316kB) | Preview

Abstract

2020 elején a magyarországi helyi önkormányzati hivatalok körében kontrollált terepkísérletet végeztünk annak céljából, hogy feltárjuk az online ügyintézés során esetlegesen előforduló hivatali diszkrimináció nyílt és burkolt formáit. Összesen 1270 e-mailben egy hétköznapi ügyintézéssel kapcsolatban fogalmaztunk meg egyszerű kérdéseket magas és alacsony státuszú roma és nem roma ügyfelek „bőrébe bújva”. A nemzetközi eredményekkel összhangban a válaszok arányában nem, de a válaszok tartalmi jellemzőiben jelentősebb eltéréseket találtunk az elsődleges kísérleti változó, az etnicitás mentén. A másodlagos kísérleti változóként bevezetett társadalmi státusz mutató hatása ugyanakkor mind a válaszok arányában, mind a többi tartalmi indikátor mentén statisztikailag igazolódott. A válasz-e-mailek gépi tanulásra épülő elemzése is alátámasztotta, hogy a közhivatalnokok különbséget tesznek ügyfeleik vélt státusza szerint, míg a vélt etnicitás vonatkozásában jóval kisebb fokú ez a különbségtétel. Összehasonlítva az etnicitás és a státusz hatását, fontos hangsúlyozni, hogy az etnicitás mentén a válaszok nyelvi megformálását tekintve csak árnyalatnyi különbség látszott; ugyanakkor a státusz szerinti különbségtétel a figyelmen kívül hagyásban is érvényesült, és nyelvileg is explicitebb módon jelent meg, ezért ennek hatása világosan detektálható volt a gépi szövegelemzés segítségével is. Összhangban Bartoš és szerzőtársai (2016) által a bérlakáspiacon megjelenő figyelemdiszkriminációként leírt jelenséggel, az önkormányzati ügyintézés során is azonosítottuk tehát az alacsony státuszú kísérleti személyek kérdéseinek gyengébb minőségű megválaszolását.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JS Local government Municipal government / helyi, települési önkormányzat
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 11 Jun 2021 08:09
Last Modified: 31 Mar 2023 07:47
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/126579

Actions (login required)

Edit Item Edit Item