REAL

Új szellemi áramlatok a könyvolvasási szokások tükrében

Domokos, Áron (2016) Új szellemi áramlatok a könyvolvasási szokások tükrében. In: "Et misericordia motus est." : Az irgalmasság és az igazságosság a keresztény nevelésben. Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác, pp. 1-10.

[img]
Preview
Text
Új szellemi áramlatok a könyvolvasási szokások tükrében.pdf

Download (291kB) | Preview

Abstract

Lisa Adams és John Heath könyvkiadói szakemberek, a bestseller-kutatás hagyományába illeszkedve, egy 2007-es művükben arra keresték a választ, hogy „mit árulnak el az amerikai olvasási szokások – vagy legalábbis a könyvvásárlási szokások – a mai kor értékeiről és vágyairól”? Mindehhez végigolvasták 1990-től 2006-ig az összes (top-listás) bestsellert, s különböző csoportokat (pl. „táplálkozás-egészség-inspiráció”; „szerelem-kapcsolatok” stb.) kialakítva az ún. „vallási-spirituális” műveket végül két altípusra osztották: „konzervatív keresztény” művekre és a „kevert New Age-könyvekre”. Az általános olvasási tendenciák mellett, miszerint egyre kevesebben vesznek könyvet a kezükbe, és akik olvasnak, azok is egyre kevesebb időt szánnak rá, megállapíthatjuk, hogy a New Age/ezotéria magyarországi jelenlétéről, könyvkultúrán, könyviparon belüli szerepéről alig tudunk valamit. Megválaszolandó kérdések pedig bőven akadnának: A felnőtt vagy akár fiatalabb lakosság mekkora és milyen része olvas ilyen jellegű szövegeket? Az olvasmányok stílusát/szerkezetét vizsgáló felmérésekben mennyi helyet kap az ezotéria? Miért olvassák őket? A könyvpiac mekkora részét adják ki ezek a művek? Egyáltalán: mit tekinthetünk ezotériának/New Age-nek? Jelen tanulmány a New Age Movements (NAM) vagy Új Vallás Mozgalmak (ÚVM) elnevezésű kulturális konstrukciókkal foglalkozó nemzetközi vallástudományi diskurzusokat tekinti át röviden - a fellelhető, legfrissebb művelődésszociológiai adattöredékek tükrében.

Item Type: Book Section
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources / könyvtártudomány > Z004 Books. Writing. Paleography / könyvészet, írás, paleográfia
Depositing User: adjunktus Á Domokos
Date Deposited: 23 Jun 2021 07:15
Last Modified: 23 Jun 2021 07:15
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/126947

Actions (login required)

Edit Item Edit Item