REAL

A másodlagos áldozattá válás

Szekeres, Diána (2016) A másodlagos áldozattá válás. In: A másodlagos áldozattá válás elkerülésének kézikönyve. Igazságügyi Hivatal, Budapest, pp. 16-33.

[img]
Preview
Text
Masodlagosaldozattavalas.pdf

Download (10MB) | Preview

Abstract

Bűncselekmény áldozatává bárki válhat, ezt megakadályozni teljes körűen nem lehet. Minden áldozatot megillet azonban az a jog, hogy mihamarabb kikerüljön a sérelem okozta hátrányos helyzetből; akár fizikai sérülésről, akár anyagi kárról, lelki sebről vagy érzelmi teherről legyen szó. Az áldozatokkal kapcsolatba kerülő hatóságok, szervezetek nagyban elő tudják segíteni a regenerációs folyamatot, eshetőlegesen a nem megfelelő hozzáállásukkal azonban tovább ronthatnak a helyzeten. Az Áldozatokra fordított megfelelő figyelem hazánkban és külföldön egyaránt egyre nagyobb hangsúlyt kap a büntetőeljárásban és azon kívül is. A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia keretében pedig most lehetőség nyílt arra, hogy kézikönyvben összegyűjtsük a másodlagos áldozattá válással kapcsolatos legfontosabb alapismereteket, bemutassuk a leginkább érintett szervezeteket, és az ismereteink alapján összefoglaljunk egy olyan keretprotokollt, amely mentén elkerülhető, hogy az áldozatok szükségtelenül szenvedjenek további sérelmeket az őket érintő eljárások során.

Item Type: Book Section
Additional Information: Évszám külső forrásból.
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HV Social pathology. Social and public welfare / szociálpatológia, segélyezés > HV6001-HV6030 Criminology / kriminalisztika
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 13 Sep 2021 15:30
Last Modified: 31 Mar 2023 07:55
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/129031

Actions (login required)

Edit Item Edit Item