REAL

Az autonóm tanuláshoz szükséges tanári és tanulói kompetenciák digitális tanulási környezetben

Huszthy, Viola (2021) Az autonóm tanuláshoz szükséges tanári és tanulói kompetenciák digitális tanulási környezetben. In: Agria Média 2020. Eszterházy Károly Egyetem Líceum Kiadó, Eger, pp. 311-319.

[img]
Preview
Text
311_319_Huszthy.pdf - Published Version

Download (1MB) | Preview

Abstract

Doktori tanulmányaim során az idegennyelv-tudás önálló fejlesztésének lehetőségeit kutatom az aktuális digitális pedagógiai környezetben. Másodéves doktorandusz hallgatóként a kutatás megalapozó fázisánál tartok, vagyis célom a későbbi empirikus kutatás stabil elméleti bázisának kialakítása. Elméleti, strukturáló munkám során dokumentumelemzés révén szeretném az autonóm, tanuláshoz szükséges tanári-, valamint tanulói kompetenciákat minél pontosabban meghatározni, definiálni a mai elektronikus tanulási környezetben. A digitális technológia alkalmazása ma már a modern pedagógia megkerülhetetlen része, a felsőoktatásban egyre inkább elterjednek a távoktatási formák, míg a középiskolákban a digitális tanrend kihívásaival kellett/kell megküzdenie a tanulóknak, tanároknak. Ezekből is kitűnik, hogy az önszabályozott tanulásra való képesség fontossága napjainkra jelentősen megnőtt, a továbbtanulás sikerességének egyik kulcsa. Az elméleti kutatás során tehát az autonóm tanulás négy fő területéhez kapcsolódó kompetenciákat azonosítom tanári és tanulói oldalról, ezek a kogníció, motiváció, viselkedés és kontextus. Az előkutatás eredményei amellett, hogy a későbbi empirikus kutatás alapjául szolgálnak, segítséget nyújthatnak a tanulóknak autonómiájuk hatékony fejlesztésében, a tanároknak pedig támogatás lehet, a paradigmaváltás korában az esetleges attitűdbéli változáshoz.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: autonóm tanulás, önszabályozott tanulás, digitális tanulási környezet, autonóm tanulás kompetenciái, szerep, motiváció, kontextus, kogníció, digitális kompetencia
Subjects: L Education / oktatás > LB Theory and practice of education / oktatás elmélete és gyakorlata
Depositing User: Tibor Gál
Date Deposited: 13 Sep 2021 15:58
Last Modified: 13 Sep 2021 15:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/129374

Actions (login required)

Edit Item Edit Item