REAL

Az átpolitizálódás jelensége az UNESCO és a Világörökségi Bizottság tevékenységében = The Phenomenon of Politicisation in the Activities of UNESCO and the World Heritage Committee

Erdős-Zeichner, Anna (2021) Az átpolitizálódás jelensége az UNESCO és a Világörökségi Bizottság tevékenységében = The Phenomenon of Politicisation in the Activities of UNESCO and the World Heritage Committee. KÜLÜGYI SZEMLE, 20 (2). pp. 117-150. ISSN 1587-9089 (nyomtatott); 2060-4904 (online)

[img]
Preview
Text
06-Erdos.pdf

Download (736kB) | Preview

Abstract

Az ENSZ és szakosított szervezetei hosszú évek óta újra és újra az átpolitizálódás vádjával szembesülnek. Ez alól nem kivétel az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – ismertebb nevén: az UNESCO – sem. A tanulmányban megkísérelem meghatározni egyrészt az átpolitizálódás fogalmát, másrészt magának a jelenségnek a tartalmi jellemzőit. Ezt követően két korszak vonatkozó jellemzőinek a bemutatásával vázlatos történelmi áttekintést nyújtok az átpolitizálódásnak az UNESCO-ban történt megjelenéséről és a szervezet és a Világörökségi Bizottság munkájában való megjelenítéséről. = The UN and its specialised agencies have been repeatedly confronted with accusations of politicisation for many years, and the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – better known as UNESCO – is no exception. In this study, I try to define the concept of politicisation and the content characteristics of the phenomenon itself. I then provide a brief historical overview of the emergence and the reflection of politicisation at UNESCO in the work of the organisation and the World Heritage Committee, presenting certain specific eras.

Item Type: Article
Subjects: J Political Science / politológia > JZ International relations / nemzetközi kapcsolatok, világpolitika
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 14 Sep 2021 10:24
Last Modified: 14 Sep 2021 10:24
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/129399

Actions (login required)

Edit Item Edit Item