REAL

A kegyességi művelődés lehetősége egy pozsonyi studiolóban

Papp, Sára Írisz (2018) A kegyességi művelődés lehetősége egy pozsonyi studiolóban. In: Lelkiség és oktatás a régi Magyarországon. MTA-PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport, Budapest, Magyarország, pp. 157-191.

[img]
Preview
Text
A_kegyessegi_muvelodes_lehetosegei_egy_p.pdf

Download (567kB) | Preview

Abstract

A 18. századi arisztokrata kultúra1 egyik jellegzetes kelléke a palotatermekben felszerelt csodakabinet. A tudatosan kialakított láttató helyiség főként a családi műkincsek(például festett vásznak, metszetek, kisplasztikák, pénzérmék, kerámia, csontok, stb.) tárolására szolgált. A tekervényes polcrendszereket azonban aligha lehetne egy gyűjtőfogalom alá rendezni az apró kiállítási tárgyakhoz nem kapcsolódik egy pontosan körülhatárolható, közismert tudás. Kétségtelenül voltak olyan műpártolók, piktorok, vagy természetfilozófusok, akik igyekeztek fogalmilag is megalapozni a gyűjtőszenvedélyüket, de a szövegek ismertsége igen korlátozottnak volt mondható. A csodakabineteket mégis összeköti az, hogy általuk a keresztény világmindenség válik befogadhatóvá. A műgyűjtés ugyanis abból az antropológiai feltevésből táplálkozik, hogy Isten az embert a földi természet-és az égi szférák hasonmására formálta meg. Az egyén is egy önálló, zárt mikrovilág, s a ritkaságok tanulmányozásával egy sajátos belső alakulást is megélhet. A tanulmányomban e művelődési forma lehetséges kontextusait fogom megvizsgálni egy esetlegesen fennmaradt pozsonyi magántér, a Weitenhoff palota metszetekkel díszített tölgyfakabinetében.

Item Type: Book Section
Subjects: N Fine Arts / képzőművészet > NK Decorative arts Applied arts Decoration and ornament / iparművészet, díszítőművészet
Depositing User: Sára Írisz Papp
Date Deposited: 28 Sep 2021 10:48
Last Modified: 28 Sep 2021 10:48
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/130913

Actions (login required)

Edit Item Edit Item