REAL

A beszéd jellemzése az artikulációs vizsgálatok tapasztalatainak tükrében

Markó, Alexandra and Csapó, Tamás Gábor and Deme, Andrea and Bartók, Márton and Gráczi, Tekla Etelka (2020) A beszéd jellemzése az artikulációs vizsgálatok tapasztalatainak tükrében. Logopédia, 4. pp. 19-26.

[img]
Preview
Text
logopedia_2020_019-026.pdf

Download (383kB) | Preview

Abstract

A tanulmány azt a problémakört járja körül, hogy mik a beszédhangok: revideálja azt a nézetet, mely szerint a beszéd beszédhangok sorozataként értelmezhető, és a beszédhangokat ideáltipikus absztrakciókként kezeli, amelyek a valódi beszédben végtelen változatosságban megjelenő artikulációs‐akusztikai‐percepciós történések ismétlődő mintázatainak sematizációi. Az úgynevezett beszédhangok kapcsán elősorol néhány olyan megállapítást és tételt, amelyek révén az artikulációs vizsgálatok jelentősége és indokoltsága is megérthetővé válik. A tanulmány bemutat néhányat a legfrissebb magyar artikulációs és koartikulációs kutatások eredményeiből, valamint felvázol olyan lehetséges kapcsolódási pontokat, amelyek az artikulációs vizsgálati eszközöknek és módszereknek a logopédiában való alkalmazhatóságára mutatnak rá.

Item Type: Article
Subjects: P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > P0 Philology. Linguistics / filológia, nyelvészet
P Language and Literature / nyelvészet és irodalom > PH Finno-Ugrian, Basque languages and literatures / finnugor és baszk nyelvek és irodalom > PH04 Hungarian language and literature / magyar nyelv és irodalom
Depositing User: Dr Andrea Deme
Date Deposited: 28 Sep 2021 18:11
Last Modified: 31 Mar 2023 07:58
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/131185

Actions (login required)

Edit Item Edit Item