REAL

Étkezési szokások a középkorban = Eating habits in the Middle Ages

Tóth, Vivien (2020) Étkezési szokások a középkorban = Eating habits in the Middle Ages. Kaleidoscope history, 10 (21). pp. 334-347. ISSN 20622597

[img]
Preview
Text
etkezesi_szokasok.pdf

Download (402kB) | Preview

Abstract

Az európai történelemben a középkort a Római Birodalom 5. századi bukásától számítják egészen Amerika 1492-es felfedezéséig vagy a reformáció 1517-es kezdetéig. A középkori étkezési szokások tanulmányozására rendelkező dokumentumok száma korlátozottak, mivel ebben a korban írástudás csak egy viszonylag kisebb, műveltebb rétegre volt jellemző, illetve az anyagok írása is rendkívül költséges volt. A középkorról rendelkezésre álló ismeretek nagy része a római, viking és az angolszász települések régészeti bizonyítékaiból származnak. Kimondottan gasztronómia jellegű művek vagy illusztrációk csak kisebb számban állnak rendelkezésre. Az étkezési szokások tanulmányozásához közvetlenebbül kapcsolódó kéziratok a 13. század végén jelentek meg. Angliában ezek közül a legjelentősebb a 14. századi „Forme of Cury”, vagyis a főzés módszere című receptgyűjtemény volt, amely mű II. Richárd király szakács-mesteréhez kötődik és 196 receptet tartalmaz.

Item Type: Article
Subjects: D History General and Old World / történelem > D3 Mediaeval History / középkor története
G Geography. Anthropology. Recreation / földrajz, antropológia, kikapcsolódás > GT Manners and customs / néprajz, szokások, hagyományok
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 04 Oct 2021 14:14
Last Modified: 04 Oct 2021 14:14
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/131890

Actions (login required)

Edit Item Edit Item