REAL

SZEXUALITÁS ÉS TÁRSADALMI TÜKRÖZŐDÉSE. A normaváltás nehézségei: a #metoo tanulságai = SEXUALITY AND SOCIAL REFLECTION. Difficulties of norm changing: the case of #metoo.

Pető, Andrea (2019) SZEXUALITÁS ÉS TÁRSADALMI TÜKRÖZŐDÉSE. A normaváltás nehézségei: a #metoo tanulságai = SEXUALITY AND SOCIAL REFLECTION. Difficulties of norm changing: the case of #metoo. Kaleidoscope history, 10 (18). pp. 147-150. ISSN 20622597

[img]
Preview
Text
a_normavaltas_nehezsegei.pdf

Download (190kB) | Preview

Abstract

Talán terjedelmes naplójában említi Kierkegaard, hogy Hegel rendszere mindent meg tud magyarázni, csak azt nem, hogy mit tegyen egy fiatal férfi a nászéjszakán. S ha Kierkegaard szóvá tehette a hegeli elmélet gyakorlati alkalmazhatóságát eme intim pillanatban, akkor ezen a társadalmi nemek tudományát kutatóknak is érdemes elgondolkodniuk. Az egyenlő jogokért folytatott harc nyomán a nők jogi, gazdasági, politikai és részben kulturális helyzete az elmúlt évszázadokban megváltozott. Ma már eldönthetik, akarnak-e és kivel házasságot kötni, örökölhetnek, szavazhatnak, iskolába járhatnak, fizetett munkát vállalhatnak még azután is, hogy házasságot kötöttek, és a világ országainak nagy részében joguk van eldönteni azt is, szeretnének-e gyereket. Ezek a változások szükségszerűen hatással voltak az intim kapcsolatokra, azaz arra, hogy mi történik azon a bizonyos nászéjszakán. A most folyó #metoo kampány a 19. század végén kezdődő normaváltás, azaz az emancipáció következő lépcsője.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > H Social Sciences (General) / társadalomtudomány általában
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 06 Oct 2021 11:06
Last Modified: 07 Oct 2021 18:08
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/131991

Actions (login required)

Edit Item Edit Item