REAL

Az abortusz az ókori zsidó-, római- és a korai keresztény forrásokban 3. rész = Artificial abortion in ancient Jewish, Roman, and early Christian sources. Part 3.

Szécsi, József (2018) Az abortusz az ókori zsidó-, római- és a korai keresztény forrásokban 3. rész = Artificial abortion in ancient Jewish, Roman, and early Christian sources. Part 3. Kaleidoscope history, 9 (17). pp. 440-449. ISSN 20622597

[img]
Preview
Text
az_abortusz_az_okori.pdf

Download (284kB) | Preview

Abstract

A zsidóságból a kereszténységbe való átlépésnél azt találjuk, hogy az erkölcsi vétségek megítélése némileg változik. A zsidó közösség egyszerre volt vallási és politikai közösség is. A Szövetség Törvénykönyve, ahogyan már láttuk is, tükrözte ezt a komplexitást rendelkezéseiben és a bűnökhöz büntetéseket is rendelt. Miután a keresztény közösség, nem polgári szerveződés, a mózesi törvényeknek ez az aspektusa használaton kívülre került. A történelem bizonyos időszakában a keresztény egyház viszonya a polgári büntetőjog használatához nem volt egyértelmű. A korai szakaszra mindenképpen igaz az, hogy ha akarta volna, sem lett volna olyan helyzetben a korai egyház, hogy polgári büntetőjogot alkalmazzon. A korai egyházban megjelenő büntetések vagy fegyelmezések szellemi, vallási jellegűek, és nem büntetések. Inkább a bűnbánatra összpontosítanak. Még az ilyen bűnbánat sem mondható hivatalnak a korai egyházban a IV. század előtt. Ebből azonban nem következtethetünk arra, hogy egyes püspökök ne róttak volna ki különböző vezekléseket már korábban is. Csupán azt szeretnénk megállapítani, hogy helyi szinódus vagy tanács jellegű törvényhozás a IV. századtól létezik.

Item Type: Article
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BM Judaism / zsidóság
B Philosophy. Psychology. Religion / filozófia, pszichológia, vallás > BR Christianity / kereszténység
K Law / jog > K Law (General) / jogtudomány általában
R Medicine / orvostudomány > RG Gynecology and obstetrics / nőgyógyászat, szülészet
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 07 Oct 2021 15:53
Last Modified: 07 Oct 2021 17:56
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/132194

Actions (login required)

Edit Item Edit Item