REAL

Bonyolultságban rejtőzés, összegabalyodottság, terelgetés, újhistorikus renitencia (segédkontextusok egy Hankiss-filológiához) = Knottyness, entanglement, nudge, new historicist recalcitrancy (new contexts to a Hankiss-philology)

Karvalics, László Z. (2018) Bonyolultságban rejtőzés, összegabalyodottság, terelgetés, újhistorikus renitencia (segédkontextusok egy Hankiss-filológiához) = Knottyness, entanglement, nudge, new historicist recalcitrancy (new contexts to a Hankiss-philology). Kaleidoscope history, 9 (17). pp. 465-474. ISSN 20622597

[img]
Preview
Text
bonyolultsagban_rejtozes.pdf

Download (281kB) | Preview

Abstract

Töltőtoll, gemkapocs, zipzár, könyvespolc, csavar és csavarhúzó vagy tapadócsíkos üzenőcetli (Post-it)? Amikor Henry Petroski, a Duke University technikatörténésze fejezeteket vagy monográfiákat komponál mindennapi környezetünk banálisnak tűnő, aprócska tárgyainak történetéről (Petroski, 1992), elsősorban a mérnöki géniusz érdekli. A dizájn (Petroski, 2003), a tervezés folyamata, a próbálkozások, de főleg a mélyen emberi hibák és kudarcok (Petroski, 1982) szerepe abban, ahogyan aztán mégis egyre több hasznos tárgyacska evolúcióját kísérhetjük szemmel. Eközben nem feledkezik meg azokról a gazdasági és kulturális változásokról sem, amelyeket a mind elterjedtebb használatra vagy épp a tömeggyártásra való átállásra vezethetünk vissza.

Item Type: Article
Subjects: T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > T2 Technology (General) / műszaki tudományok általában
Depositing User: Zsolt Baráth
Date Deposited: 08 Oct 2021 07:17
Last Modified: 08 Oct 2021 07:17
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/132206

Actions (login required)

Edit Item Edit Item