REAL

Környezetbarát ellátási láncok

Nagy, Zoltán and Török, Ádám (2010) Környezetbarát ellátási láncok. In: Logisztikai Évkönyv 2010. Magyar Logisztikai Egyesület, Budapest, pp. 146-149. ISBN 978-963-9505-39-1

[img]
Preview
Text
1287648.pdf

Download (93kB) | Preview

Abstract

A környezetbarát ellátási lánc menedzsment (GSCM) iránt egyre növekvő az érdeklődés a kutatók és az ellátási lánc menedzsmentjében praktizálók körében. A környezetbarát ellátási lánc menedzsment jelentőségének az erősödését elsősorban a környezet állapotának folyamatos romlása indokolja, úgymint a nyersanyag készletek kimerülése, a mindent elborító hulladék és a növekvő károsanyag kibocsátás. Egyre több ember van tudatában a világ környezeti problémáinak, mint például a globális felmelegedésnek, toxikus anyag-kibocsátásnak, és csökkenő nem megújuló erőforrásoknak. Kormányok a kampányokat indítottak, az emberi eredetű környezetterhelés enyhítésére. Egyre szükségesebbé vált a környezettudatos megoldásokat az ellátási lánc menedzsment gyakorlatába integrálni. Több logisztikai szervezet reagált erre folyamatainak környezetvédelmi felülvizsgálatával, környezetbarát nyersanyag felhasználással, csökkentette a kőolaj felhasználást és csomagolásra az újra feldolgozott papírokat használta. Tudatos környezetvédelmi akcióprogramot sok szervezet alakított ki, köztük sok a teljes ellátási láncra kiterjesztette. Az ellátási lánc környezeti menedzsmentje az elmúlt néhány évben kezdett formálódni, kialakulni. Ez az ötlet a logisztikai lánc minden lépésének környezetterhelési optimalizálását foglalja magában az életciklus utolsó szakaszáig. A közlekedés, mint a logisztikai lánc egyik fontos eleme nem megkerülhető, nem mellőzhető. Társadalmaink horizontálisan és vertikálisan tagoltak, ezért az alapanyag, a munkaerő, a félkész- és késztermék szállítására szükség van. A közlekedési szektor jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Cikkünk célja az ellátási láncok környezetterhelés csökkentési potenciáljának feltárása.

Item Type: Book Section
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány
H Social Sciences / társadalomtudományok > HE Transportation and Communications > HE1 Transportation / szállítás
T Technology / alkalmazott, műszaki tudományok > TD Environmental technology. Sanitary engineering / környezetvédelem, hulladékkezelés, egészségügyi mérnöki technika (ivóvízellátási és szennyvízkezelési technika)
SWORD Depositor: MTMT SWORD
Depositing User: MTMT SWORD
Date Deposited: 30 Jun 2014 11:59
Last Modified: 30 Jun 2014 11:59
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/13389

Actions (login required)

Edit Item Edit Item