REAL

A Linaria biebersteinii Bess. és a L. angustissima (Lois.) Borbás részleges földrajzi és virágzásfenológiai elkülönülése a Kárpát-medencében

Lendvai, Gábor (2021) A Linaria biebersteinii Bess. és a L. angustissima (Lois.) Borbás részleges földrajzi és virágzásfenológiai elkülönülése a Kárpát-medencében. BOTANIKAI KÖZLEMÉNYEK, 108 (2). pp. 169-184. ISSN 0006-8144 (nyomtatott); 2415-9662 (online)

[img]
Preview
Text
05 Lendvai.pdf

Download (282kB) | Preview

Abstract

E dolgozatban a Linaria szekcióba tartozó Linaria biebersteinii és L. angustissima kárpát-medencei elterjedését és virágzásfenológiáját elemeztem a Magyar Természettudományi Mú zeum herbáriuma, valamint saját megfi gyeléseim alapján. Arra kerestem választ, hogy van-e köztük különbség a fentiek tekintetében, és fennáll-e kereszteződésük lehetősége a Kárpát-medencében. A két faj kárpát-medencei előfordulási helyeit ellenőrzött herbáriumi példányok lelőhelyadatai és saját terepi megfi gyeléseim és gyűjtéseim alapján tájegységenként részleteztem, illetve térképen összegeztem. Virágzásfenológiájuk meghatározását kizárólag herbáriumi példánnyal dokumentált adatok alapján végeztem, a gyűjtési időpont és a begyűjtött példányok fenológiai állapota szerint, úgy, hogy az azonos időpontban és azonos helyen gyűjtött példányok közül csak egyet vettem fi - gyelembe. A virágzási valószínűségeket a gyűjtési időpontok alapján egy egyszerű statisztikai modell segítségével becsültem. Az eredmények szerint a két faj elterjedése és virágzásának ideje jelentősen, de nem teljesen különbözik. A L. biebersteinii előfordulása csak az erdélyi Mezőségre és a Nagyalföldre korlátozódik, míg a L. angustissima elsősorban a Kárpátok előhegyein és alacsonyabb régióiban fordul elő. Elterjedési területük a Nagyalföld egyes részein és a Mezőség nyugati szélén azonban részlegesen átfed, így földrajzi izolációjuk nem teljes. A L. angustissima virágzási idejének kezdete és csúcsa 4–5 héttel megelőzi a L. biebersteinii-ét, de csúcsvirágzását követően virágzásuk átfedése nagymértékű. Ezek alapján a két faj közti hibridizáció lehetősége a Kárpát-medencén belül nem zárható ki.

Item Type: Article
Subjects: Q Science / természettudomány > QK Botany / növénytan
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 08 Dec 2021 15:06
Last Modified: 08 Dec 2021 15:06
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/134356

Actions (login required)

Edit Item Edit Item