REAL

A magyarországi készpénzkereslet változásának összehasonlító elemzése

Végső, Tamás (2020) A magyarországi készpénzkereslet változásának összehasonlító elemzése. HITELINTÉZETI SZEMLE / FINANCIAL AND ECONOMIC REVIEW, 19 (1). pp. 90-118. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (online)

[img]
Preview
Text
hsz-19-1-t4-vegso.pdf

Download (838kB) | Preview

Abstract

A Magyarországon forgalomban lévő készpénzállomány elmúlt években tapasztalt erős növekedése látszólagos ellentmondásban van a fizetési szokások megváltozásával, emellett azt a benyomást keltheti, hogy a hazai fizetési rendszer fejlődése lemaradásban van Európa más államaihoz képest. Jelen tanulmány célja, hogy a magyarországi adatokat nemzetközi kontextusba helyezve valós képet adjon a készpénzhasználat hazai helyzetéről, valamint a releváns szakirodalom felhasználásával bemutassa a készpénzkereslettel kapcsolatban világszerte megfigyelhető trendeket. Fontos tanulság, hogy jellegét tekintve élesen elkülönül egymástól a tranzakciós és a megtakarítási célra irányuló kereslet – a készpénzállomány világszinten megfigyelhető bővüléséért elsősorban utóbbi a felelős. A Magyarországra jellemző növekedés európai összehasonlításban is magas ugyan, de figyelembe véve a kamatszintek és a GDP alakulását, nem mondható kirívónak. A nemzetközi tendenciák alapján hazánk számára középtávon elsősorban a bővülés lassítása lehet reális cél, a készpénzállomány nominális csökkenéséhez a tapasztalatok szerint számos tényező hosszú távú, együttes fennállása szükséges.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány > HB4 Dynamics of the economy / gazdasági folyamatok
H Social Sciences / társadalomtudományok > HG Finance / pénzügy
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 12 Jan 2022 12:04
Last Modified: 12 Jan 2022 12:04
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/135779

Actions (login required)

Edit Item Edit Item