REAL

Kína egyensúlykeresése – a növekedés és a stabilitás átváltási dilemmái

Komlóssy, Laura and Vargáné Körmendi, Gyöngyi (2019) Kína egyensúlykeresése – a növekedés és a stabilitás átváltási dilemmái. HITELINTÉZETI SZEMLE / FINANCIAL AND ECONOMIC REVIEW, 18 (3). pp. 114-134. ISSN 1588-6883 (nyomtatott); 2416-3201 (online)

[img]
Preview
Text
hsz-18-3-e1-komlossy-vargane-kormendi (1).pdf

Download (620kB) | Preview

Abstract

Kína gazdaságának növekedése és stabilitása nemcsak az ott élők számára kulcskérdés: méreténél és kereskedelmi kapcsolatainál fogva kisebb-nagyobb mértékben a világgazdaság minden szereplőjét érintené, ha a globálisan második legnagyobb gazdaságban nem várt események, erőteljes kilengések történnének. Mivel a kínai gazdaságban az elmúlt években jelentős egyensúlytalanságok és kockázatok halmozódtak fel, a szakmai közösség továbbra is megosztott afelől, hogy a központi kormányzatnak sikerül-e megvalósítania egy válságjelenségektől mentes átmenetet, és kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb növekedési pályára állítania a gazdaságot, vagy már elkerülhetetlen a hirtelen korrekció, és a gazdasági visszaesésnek már csak időpontja, illetve következményeinek súlyossága kérdéses. Esszénkben egyrészt a fenntartható növekedést biztosító irányvonalakat, másrészt a megvalósítást nehezítő kockázatokat, harmadrészt pedig azokat a lépéseket mutatjuk be, amelyekkel a gazdaságpolitika ezen kockázatok csökkentésére törekszik.

Item Type: Article
Subjects: H Social Sciences / társadalomtudományok > HB Economic Theory / közgazdaságtudomány > HB1 Macroeconomics / makroökonómia
J Political Science / politológia > JQ Political institutions Asia / politikai intézmények, államigazgatás, Ázsia
Depositing User: Andrea Tankó
Date Deposited: 12 Jan 2022 13:21
Last Modified: 12 Jan 2022 13:22
URI: http://real.mtak.hu/id/eprint/135784

Actions (login required)

Edit Item Edit Item